Bo sledilo združevanje dvojice največjih trgovcev v regiji? Foto: MMC RTV SLO
Bo sledilo združevanje dvojice največjih trgovcev v regiji? Foto: MMC RTV SLO

Prvi mož pivovarne Dušan Zorko je zatrdil, da bodo naložbo prodali, če bodo dobili ustrezno ponudbo. Prodaja premoženja, ki ni povezano z osnovno dejavnostjo, je sicer eden izmed pogojev bank za reprogramiranje posojil. Rok za javno zbiranje ponudb za 23,34-odstotni delež Pivovarne Laško v Mercatorju se izteče v sredo, prodaja pa bi lahko laškemu pivovarju po pisanju Večera prinesla 150 milijonov evrov. S prodajo Večera bi lahko pivovarna iztržila 9,25 milijona evrov in nekaj deset milijonov evrov za Delo in Fructal.

Po pisanju Dela se prodaja družba Delo v celoti - tako časopis Delo kot Slovenske novice. Nekaj sestankov je bilo po pojasnilih predsednice nadzornega sveta Dela Marjete Zevnik opravljenih, zdaj pa bodo zainteresirani kupci opravili skrbni pregled. Čas za oddajo druge nezavezujoče ponudbe imajo do konca meseca.

V prodajo skupno za 200 mio. evrov premoženja
Premoženje, ki ga namerava prodati skupina Pivovarna Laško, je ocenjeno na okoli 200 milijonov evrov. Brez tega pivovarna po pisanju Dnevnika ne bo mogla več zagotavljati razvoja ali obnoviti proizvodnih linij. Družba se z bankami že več mesecev dogovarja za reprogramiranje posojil in moratorij za odplačilo glavnice.

Posojilo za posojilom, stroški se višajo
Banke trenutno družbam iz skupine Pivovarna Laško posojila podaljšujejo za le nekaj mesecev, vsak reprogram pa Laščanom še dodatno poveča stroške financiranja. Banke so sicer Laščanom začasno že odložile plačevanje obrokov na njihova dolgoročna posojila, banka Hypo pa jim je do konca septembra podaljšala posojilo, za katero so Laščani zastavili Delo, še poroča Dnevnik.

Po Zorkovih besedah, ki jih povzemajo Delo, Dnevnik in Večer, ima skupina Pivovarna Laško trenutno okoli 400 milijonov evrov posojil.