Kot so sporočili iz poslanske skupine Svoboda, sta kmetijska ministrica Mateja Čalušić in finančni minister Klemen Boštjančič blizu temu, da ugodita zahtevi kmetov. Ob tem so poudarili, da gre za rešitev v dobro kmeta.

Slovenija ima med vsemi članicami EU-ja enega najvišjih deležev kmetijskih zemljišč na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost, so poudarili v poslanski skupini Svobode in zagotovili, da se zavedajo velikega pomena družinskih kmetij na višje ležečih predelih.

Ob tem so spomnili, da je vlada lani posodobila modele točkovanja kmetijskih gospodarstev na območjih OMD za kmetijsko dejavnost, in sicer tako, da je bolj pravičen do kmetij na hribovitih območjih. "Poleg tega so se tudi zvišala sredstva za plačila iz tega naslova," so poudarili.

Kmetijske organizacije so marca napovedale vsesplošni protest, a so ga potem ko je vlada pozitivno odgovorila na šest od sedmih njihovih zahtev, odpovedale. Ena od zahtev je bila tudi ponovni popolni izvzem plačil OMD iz obdavčitve, potem ko je zadnja novelacija zakona o dohodnini prinesla njihovo 50-odstotno obdavčitev.

Kot kaže, bo vlada zahtevo kmetov glede plačil OMD-ja uresničila. Čalušić in Boštjančič sta "namreč v sklepni fazi pogovorov o tem, da bodo v prvem vladnem svežnju predlogov davčnih sprememb plačila OMD znova v celoti oproščena dohodnine za opravljanja osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti", so zapisali v poslanski skupini Svoboda, kjer so ta ukrep enotno podprli.

V Gibanju Svoboda so ob tem poudarili, da bodo tudi v prihodnje odločni zagovorniki kmetij na hribovitih in gorskih območjih, saj menijo, da mora biti izboljšanje njihovega položaja med prednostnimi nalogami kmetijske politike. "Ravno te kmetije so namreč nosilke trajnostnega in okolju prijaznega kmetovanja. Obenem so tudi izjemna dodana vrednost v turistični ponudbi Slovenije," so še zapisali.