Televizijski program Planet TV je začel oddajati septembra 2012. Foto: BoBo
Televizijski program Planet TV je začel oddajati septembra 2012. Foto: BoBo

Nadzorniki Telekoma pod vodstvom predsednika NS-ja Aleša Šabedra so na seji, potem ko so odločanje na prejšnji preložili, vendarle potrdili prodajo 100-odstotnega deleža Planet TV-ja in se s tem znebili družbe, ki se že vse od ustanovitve naprej otepa rdečih številk. Za prodajo naj bi iztržili pet milijonov evrov, kar je štirikrat manj, kot je moral Telekom novembra lani zaradi izgubljene arbitraže in zamudnih obresti plačati Grkom za izstop iz Planeta, je poročal Radio Sovenija.

To je bil sicer zadnji od večjih stroškov. Telekom je namreč v teh letih v televizijo vložil okoli 80 milijonov evrov v obliki kapitalskih vložkov, oglasov, posojil in drugih storitev. Po privolitvi nadzornikov bosta morali soglasje dati še slovensko kulturno ministrstvo, saj gre za prodajo več kot 20-odstotnega deleža, in gospodarsko ministrstvo, pristanek katerega potrebujejo tuji vlagatelji. Tedaj bo torej posel zaključen in pričakujejo, da se bo to zgodilo do konca septembra. Drugih podrobnosti v Telekomu Slovenije do zaključka posla ne nameravajo razkrivati.

Najprej so Planet TV nameravali dokapitalizirati z novim strateškim partnerjem, sredi marca letos pa je med možnosti dodal tudi prodajo 100-odstotnega lastniškega deleža.

Na portalu Necenzurirano.si so dopoldne poročali, da ponudbe, ki jih je Telekom dobil za Planet TV, med sabo sploh niso bile primerljive, saj naj bi v primerjavi z drugimi Madžari od Telekoma dobili zagotovilo, da bo še naprej oglaševal na Planet TV-ju, medtem ko te več milijonov evrov vredne ugodnosti v drugih ponudbah ni. Med pogoji je neuradno tudi, da bi moral Telekom pred prodajo v kapital Planet TV-ja pretvoriti za 30 milijonov evrov posojil. Poleg tega bi moral odpisati za okoli tri milijone evrov poslovnih terjatev, še milijon evrov pa bi moral primakniti za tekoče poslovanje.

Madžarska televizijska hiša TV2, s katero je danes podpisal pogodbo, je v lasti Jozsefa Vide, po pisanju medijev enega ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz. Zato se pojavljajo informacije, da bi Vida Planet TV utegnil združiti z Novo24 TV, ki so jo ustanovili podporniki SDS-a.

Ima televizija Planet TV novega lastnika?