Ryanair opravi okoli 2.500 poletov na dan. Foto: Reuters
Ryanair opravi okoli 2.500 poletov na dan. Foto: Reuters

Reuters poroča, da sindikat zahteva, da Ryanair delavce zaposluje v skladu z lokalnimi pogoji in v skladu z lokalno zakonodajo. V CNE-ju zahtevajo spremembo Ryanairovega modela zaposlovanja, pozivajo pa tudi k posredovanju evropske politike.

Ryanair namreč po Evropi zaposluje osebje v skladu z irskimi pogodbami, nekateri sindikati pa želijo možnost, da se o pogojih pogajajo v skladu z zakonodajo, ki ureja zaposlovanje v posameznih državah.

Stavki se lahko izognejo, če bodo delničarji na letnem srečanju 20. septembra spremenili politiko podjetja na področju zaposlovanja.

Ryanair: Stavkal bo le manjši del delavcev
Ryanair, ki se sooča s številnimi stavkami kabinskega osebja in pilotov, je v sporočilu za javnost že ocenil, da gre za "netočne navedbe belgijskega sindikata in da bo stavkal le manjši del zaposlenih, kar ne bo povzročilo kaosa", je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik uprave družbe Michael O’Leary je v odzivu na zadnjo napoved stavke dejal, da so v družbi pripravljeni sprejeti stavke, če je to cena obrambe njihovega nizkostroškovnega poslovnega modela.

Koliko poletov bo Ryanair moral odpovedati, še ni znano, v družbi pa zatrjujejo, da bo večina od 400.000 potnikov, ki dnevno letijo z njimi, lahko normalno potovala.

Že v sredo so stavkali v Nemčiji nameščeni Ryanairovi piloti in kabinsko osebje, ki so opozarjali na prenizke plače in slabe delovne pogoje, zaradi česar so odpovedali več deset poletov.