Onesnaženje vode z nafto je v Ekvadorju prizadelo domorodno prebivalstvo. Foto: Reuters
Onesnaženje vode z nafto je v Ekvadorju prizadelo domorodno prebivalstvo. Foto: Reuters

Ekvador je na domačem sodišču proti Chevronu zmagal leta 2011, sodbo pa sta potrdili tudi dve višji sodišči v državi. Chevron se je zato obrnil na arbitražno sodišče v Haagu, kjer so sodniki odločili podjetju v prid. Odškodnina zaradi onesnaževanja je padla, ker je Chevronovim odvetnikom uspelo prepričati sodnike, da je bilo enemu izmed ekvadorskih sodnikov obljubljeno plačilo za ugodno sodbo.

Chevron sicer ni nikoli onesnaževal amazonskega pragozda v Ekvadorju, vendar je to med letoma 1964 in 1990 počelo podjetje Texaco, ki ga je Chevron prevzel leta 2001. Naftno onesnaževanje pitne vode je pri več tisoč pripadnikih domorodnega prebivalstva povzročilo številne bolezni in posledično tudi smrti.

Kdo bo plačal komu?
Chevronu je ekvadorsko sodišče v uvodu naložilo 19 milijard dolarjev kazni, vrhovno sodišče države je sodbo potrdilo, vendar znesek prepolovilo. Chevron je potem tožil Ekvador v New Yorku, kjer je zmagal, in Ekvadorju je sodišče naložilo plačilo 96 milijonov dolarjev odškodnine naftnemu velikanu. Naftni velikan je zmago zdaj dosegel še v Haagu.