V Pravi ideji tokrat 25-letni podjetnik Matevž Slokar, ki je s svojo restavracijo v Ajdovščini dobil nagrado za naj podjetniško idejo. Svoje goste navdušuje z inovativnimi pristopi vsakdanjega prehranjevanja. Sicer pa mu idej ne zmanjka. Foto: MMC RTV SLO
V Pravi ideji tokrat 25-letni podjetnik Matevž Slokar, ki je s svojo restavracijo v Ajdovščini dobil nagrado za naj podjetniško idejo. Svoje goste navdušuje z inovativnimi pristopi vsakdanjega prehranjevanja. Sicer pa mu idej ne zmanjka. Foto: MMC RTV SLO

Naj ne razmišljajo preveč, ampak raje začnejo delati. Na napakah se učimo in napake pridejo prav v nadaljevanju ter nas vzpodbujajo, da si upamo čez večje ovire in se lotevamo novih projektov.

Matevž Slokar o nasvetu, ki bi ga dal mladim podjetnikom

Imamo velike težave, sploh mladi podjetniki. Država nam ničesar ne nudi, obravnavajo nas kot vse ostale, torej tudi kot največje kapitaliste in tajkune. Sploh ne morem opisati tega slabega stanja.

O odnosu, ki ga ima država do mladih podjetnikov
Prava ideja

Ajdovski podjetnik Matevž Slokar je bil rojen v podjetniško družino, a je že pri 18 letih začel svojo samostojno pot v poslovnem svetu. Pri 24 letih je vodil dva gostinska obrata v Ajdovščini in v Mariboru ter dobil nagrado za inovativno idejo razvoza hrane v podjetja. Tem hkrati nudijo zabavno preživljanje časa med malico za zaposlene. Lokal v Mariboru je opustil, saj se je lotil novih projektov v sodelovanju s fundacijo slavnega britanskega kuharja Jamieja Oliverja in tržaškega kavnega mogotca Riccarda Illyja.

Matevž Slokar je bil gost v oddaji Prava Ideja! Ponovitev bo na sporedu v četrtek ob 16.30. Ustvarjalci oddaje so se posvetili tudi potencialu ustvarjanja novih delovnih mest v socialnih podjetjih in se spraševali, ali je v Sloveniji res lažje priti do kapitala kot do dobrih nasvetov in znanj. Vabljeni k ogledu!

Kako to, da ste se za vstop v poslovni svet odločiti tako mladi? Ste imeli pomoč domačih?
Pravim, da se v življenju vse zgodi z razlogom. Nisem se prav dosti odločal, pač sem poskusil in potem je uspelo. Podpora domačih mora biti, hkrati pa morajo domači verjeti v nore ideje, da vanje investirajo in ti verjamejo, da jih boš realiziral. Podpora je bila in je še, so pa tudi moje ideje take, da se jim zdi smiselno vanje investirati.

Kaj se vam zdi, da je bil tisti ključni trenutek oz. odločitev za preboj med uspešna podjetja?
Ključni trenutek je bil tisti, ko se zaveš, da ni denar vse na tem svetu in da je treba delati tudi za veselje. Ko to ugotoviš, se mi zdi, da si že ogromno dosegel, saj posel dojemaš povsem drugače.

Kje vse razvažate hrano? Imate načrte za širitev podjetja?
Hrano razvažamo na različna podjetja v okolici Ajdovščine in Nove Gorice. To je projekt, ki smo ga začeli pred štirimi leti in smo ga pripeljali do točke, ko ga ne razvijamo več naprej. Razvoz bo ostal v sklopu restavracije Dama. Zdaj sem dobil druge projekte, s katerimi se ukvarjam in jih primarno vodim. Eden glavnih in večjih je projekt socialnega podjetništva, pri katerem bomo na trg dali izdelke, s katerimi bomo financirali akademijo. V akademiji pa bomo izobraževali mlade iz socialno ogroženih družin. Hočem pokazati, da se z dobrim delom da služiti in pomagati drugim. Drugi projekt je postavitev verige kavarn kave Illy, kjer imam ekskluzivno sodelovanje.

Koliko je zaposlenih v vaših podjetjih?
V restavraciji Dama je trenutno zaposlenih 14 in jaz, v Zavodu S, ki bo imel čez ta socialni projekt in se bo kasneje prestrukturiral v socialno podjetje, je trenutno ena zaposlena, v oglaševalski agenciji EKSIT sta dva zaposlena in več zunanjih sodelavcev. Postavljamo pa tudi podjetje, ki bo speljalo projekt kavarnic s kavo Illy.

Kako daleč pa je vaš projekt socialnega podjetništva?
Zagnali naj bi ga maja. Urejamo zadnje stvari, iščemo partnerje, pogovarjamo se z različnimi fakultetami, ki se bodo pridružile. Gre za zelo velik projekt, ki bo vključeval veliko mladih, ki bodo v nadaljevanju pomagali pri razvoju akademije. Ta bo stacionirana v Ajdovščini. Mlade iz socialno ogroženih družin bomo izobraževali za različne poklice.

Katere poklice?
Najprej za poklic kuhar, ker imamo v restavraciji Dama možnost, da najprej izobrazimo sedem kuharjev. Nekaterim bomo pomagali poiskati zaposlitev, nekaj pa jih bo odšlo delat na kmetijo, ki jo zdaj iščemo, in tam se bo projekt nadaljeval. Hočemo tudi pokazati, da ima kmetijstvo v Sloveniji velik potencial, če se ga lotimo na malo bolj inovativen način. V nadaljevanju bomo izobraževali tudi na področju blagovnih znamk, marketinga in ostalih področij, odvisno, kam nas bo pot peljala. Naš šolski sistem ni na najvišjem nivoju pri razvijanju praktičnih znanj, da lahko nekdo, ko pride iz šole, že samostojno nekaj naredi.

Sodelujete tudi z Jamiejem Oliverjem. Kako je prišlo do tega?
Spoznali smo se na konferenci socialnega podjetništva, kjer smo takoj začutili pozitivno energijo med nami. Odločili so se, da nam bodo pomagali pri tem projektu, čeprav se po navadi ne vključujejo v nove zadeve. Podali so nam svoje izkušnje, nekajkrat sem šel v London, da smo začeli razvijati idejo. Fantje pridejo marca spet v Slovenijo, preverili bodo, kako delamo. Projekt se torej razvija tudi z njihovo pomočjo.

Naj ne razmišljajo preveč, ampak raje začnejo delati. Na napakah se učimo in napake pridejo prav v nadaljevanju ter nas vzpodbujajo, da si upamo čez večje ovire in se lotevamo novih projektov.

Matevž Slokar o nasvetu, ki bi ga dal mladim podjetnikom

Imamo velike težave, sploh mladi podjetniki. Država nam ničesar ne nudi, obravnavajo nas kot vse ostale, torej tudi kot največje kapitaliste in tajkune. Sploh ne morem opisati tega slabega stanja.

O odnosu, ki ga ima država do mladih podjetnikov
Prava ideja