Na številnih dokumentih naj bi bil datumi prirejeni. Foto: MMC RTV SLO
Na številnih dokumentih naj bi bil datumi prirejeni. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki NLB-ja po mnenju KPK-ja niso nadzirali posla z ameriškimi svetovalci. Foto: MMC RTV SLO
Medjevi lovci na glave negospodarna naložba

Prejeli smo poročilo protikorupcijske komisije, ki je konec februarja preverjala sume korupcijskih dejanj članov nadzornega sveta (NS) Nove Ljubljanske banke (NLB) pri sklenitvi pogodbe z ameriško agencijo Korn Ferry.

Najem agencije je predlagal takratni predsednik nadzornega sveta banke Janko Medja. Agencija je prejela več kot pol milijona evrov za iskanje primernih kandidatov za člane uprave in nadzornega sveta banke, večina izbranih pa pozneje ni bila imenovana. Protikorupcijska komisija je ugotovila, da banka s sklenitvijo tega posla ni ravnala gospodarno.

Nekdanji člani nadzornega sveta NLB-ja so kršili temeljna pravila o skrbnosti članov, saj niso nadzorovali posla med Korn Ferryjem in NLB-jem. Ameriška družba je izdajala račune brez specifikacij, datumi so bili prirejeni.

"Ugotovilo se je, da je prejšnji NS deloval prek svojih pooblastil, z vrsto proceduralnih napak, denimo, da niso zbirali konkurenčnih ponudb," je povedala novinarka Financ Petra Sovdat.

Kadrovska agencija je prvo mnenje izdelala še pred veljavno pogodbo z NLB-jem, je ugotovil KPK. Poleg tega večina predlaganih članov ni bila izbrana ali potrjena, račun za opravljeno delo pa seveda plačan. Znesek 680 tisoč evrov!

"Izkazalo se je, da je bila poraba posredno davkoplačevalskega denarja netransparentna in s številnimi proceduralnimi napakami. Vseeno pa KPK-ja ni zmotilo pri ugotovitvi, da krivca za to ni," je še opozorila Sovdatova.

KPK ob tem namreč ni ugotovil koruptivnih dejanj Janka Medje. Kot so zapisali, se je iz postopkov izbire Korn Ferryja izločil, takoj ko se je odločil, da bo kandidiral za predsednika uprave NLB-ja.

Vendar se po zaposlitvi Roka Praprotnika pojavljajo dvomi o verodostojnosti tega poročila predvsem v delu, ki se nanaša na Medjo. KPK je sicer zapisal, da so odgovorne osebe, med katerimi pa ni Medje, znotraj NLB-ja opustile dolžno skrbno in gospodarno ravnanje ter da transparentnost in sledljivost nista bili zagotovljeni.

Za izjavo o odgovornosti nekdanjih članov NS-ja smo zaprosili tudi vodstvo banke NLB, vendar pa pred kamero niso želeli. Ob tem ni zanemarljivo, da je na eni strani NLB plačeval visoke račune za kadrovske storitve, hkrati pa odpuščal.

Nataša Markovič, TV Slovenija, Dnevnik

Medjevi lovci na glave negospodarna naložba