Teš 6 naj bi rešil energetske težave Slovenije. Foto: BoBo
Teš 6 naj bi rešil energetske težave Slovenije. Foto: BoBo

"Prišli smo do točke, ko lahko rečemo, da bo poroštvena pogodba parafirana v kratkem," je dejal. "Pogodbo bomo na ravni ministrov parafirali v nekaj dneh ali tednu, potem gre to še na vlado in sledi postopek z Evropsko investicijsko banko (EIB) ter ratifikacija v parlamentu," je na novinarski konferenci po današnji seji vlade povedal finančni minister.
DZ je zakon o državnem poroštvu za gradnjo Teša 6 sprejel julija. V njem je zapisano, da bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB-ju, če bo Teš izpolnil določene pogoje. Eden izmed njih je, da cena projekta ne sme preseči sedanjih 1,3 milijarde evrov.
Ker poroštva še ni, nastajajo težave s financiranjem projekta, zato je dobavitelj glavne tehnološke opreme, francosko podjetje Alstom, v začetku novembra napovedal zmanjšanje obsega dela. Že pred tremi tedni se je tako z gradbišča umaknila približno desetina delavcev, do začetka tega tedna pa je Alstom število delavcev zmanjšal že za polovico, je pred nekaj dnevi povedal direktor Teša Simon Tot.