Steklarska nova je leta 2006 začela zaumjati s plačilom davka in prispevkov od plač zaposlenih ter postala nelikvidna. Foto: MMC RTV SLO
Steklarska nova je leta 2006 začela zaumjati s plačilom davka in prispevkov od plač zaposlenih ter postala nelikvidna. Foto: MMC RTV SLO

Revizijo je zahtevala večinska lastnica Kapitalska družba (Kad), opravljala pa se je za obdobje od januarja 2005 do maja letos, ko je šla družba v stečaj. Kot je znano, je Kad avgusta stečajnemu upravitelju Štefanu Roli predlagal posebno reviziijo s poudarkom na preventivi obračunavanja in plačevanja prispevkov, najemanja in dajanja posojil, vodenja zalog zagotovljenih izdelkov ter vodenja in izvršitev posameznih pravnih dejanj na podlagi potrejene prisilne poravnave leta 2005. V Kadu so namreč menili, da nekatere poslovne transakcije niso bile skladne z zakonodajo, hkrati pa so bile tudi vzrok za poslabšanje finančnega položaja.

Izguba že leta 2003
Iz Kada so sporočili, da je imela družba v celotnem revidiranem obodbju negativen obratni kapital, poslovanje z izgubo pa so zaznavali že od leta 2003. Stanja ni spremenil niti postopek prisilne poravnave. S postopkom naj bi namreč zgolj začasno sanirali vire financiranja, poslovne sanacije pa niso izvedli. Družba je leta 2006 začela zamujati s plačilom davka in prispevkov od plač zaposlenih ter je postala nelikvidna. A skupščina, na kateri bi poskušali odpraviti takšen položaj, ni bila sklicana.

Ukrepov ni bilo
Prav tako v Kadu navajajo tudi, da družba ni izvajala potrebnih ukrepov, s katerimi bi povečala prodajne cene oziroma znižala proizvajalne stroške. S prodajo tako niso pokrili niti osnovnih stroškov, začeli pa naj bi tudi odlagati vračila bančnih posojil, obračunavanje določenih stroškov prek dnevnic ali avtorskih pogodb ter prerazporeditev nekaterih zaposlenih v invalidsko podjetje, tako da ni bilo treba plačevati prispevkov.

Z dodatnim zadolževanjem za pokrivanje tekoče plačilne nesposobnosti si je družba ustvarila tudi dodatne finančne odhodke in povečala obveznosti, ki jih ni bila sposobna poravnati.

Stečaj šele letos
V vmesnem obdobju poslovodstvo prav tako ni sprejelo odločitve o omejitvi poslovanja, kot to narekuje zakonodaja, obveznosti pa so se ves ta čas povečevale. Ker poslovodstvo družbe omenjenih ukrepov ni sprejelo, je imela družba konec leta 2008 že negativen kapital in je bila insolventna. Šele v letu 2009, ko je bil predlog Kada za povečanje osnovnega kapitala družbe zavrnjen, je družba predlagala stečajni postopek.

V Kadu dodajajo, da so bili člani nadzornega sveta ustrezno seznanjeni s slabim finančnim položajem, a ukrepov, ki bi jih morali, niso sprejeli.