Ko je Steklarska nova maja letos zaprla vrata, so delavci izvedeli, da jim uprava družbe, ki je v lasti Kada, že od leta 2004 ni plačevala prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Foto: MMC RTV SLO
Ko je Steklarska nova maja letos zaprla vrata, so delavci izvedeli, da jim uprava družbe, ki je v lasti Kada, že od leta 2004 ni plačevala prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Foto: MMC RTV SLO
Drago Lombar
Lombar je prepričan, da bi, če bo revizija odkrila odgovorne, ti morali za svoja dejanja odgovarjati z lastnim premoženjem. Foto: MMC RTV SLO
Država naj bi poravnala neplačane prispevke

Na sedežu Kapitalske družbe, lastnika Steklarske nove, so se namreč sešli predstavniki Kada, vlade in sindikatov ter se dogovorili, da bo prispevke, ki jih uprava Steklarske nove nekaterim delavcev ni plačevala med letoma 2004 in 2009, poplačala Kapitalska družba.

Kad namreč vsako leto do 30. novembra v skladu s sklepom vlade Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje nakaže skoraj 50 milijonov evrov. Letos pa bo iz teh sredstev poplačala tudi neplačane prispevke delavcev Steklarske nove, ki je od maja v stečaju. Teh neplačanih prispevkov je sicer po nekaterih ocenah za okoli 2,5 milijona evrov.

Predsednik uprave Kada Borut Jamnik je po srečanju še opozoril, da gre v primeru Steklarske nove v stečaju za izjemen primer, saj je podjetje v stoodstotni državni lasti.

Lombar le polovično zadovoljen, Miklaužič še ne
Za zdaj gre šele za predlog, ki ga mora vlada potrditi najpozneje v desetih dneh. Prav zato je bil predsednik sindikata KNSS Neodvisnost Drago Lombar, ki je sodeloval na srečanju, le polovično zadovoljen z izkupičkom sestanka. Popolnoma zadovoljen bo šele, ko bo vlada predlog potrdila.

Predstavnik delavcev Stjepan Miklaužić pravi, da je še vedno nezadovoljen, saj imajo nekdanji delavci Steklarske nove s sklepi in obljubami prejšnje ter zdajšnje vlade slabe izkušnje. Če vlada sklepa ne bo potrdila, je Miklaužič dvajseterici nekdanjih zaposlenih v rogaški steklarni, ki se je v znak protesta zbrala pred sedežem Kada, dejal, da bo treba razmisliti o možnostih, kot sta protest pred vlado ali gladovna stavka.

Režijski delavci so si prispevke plačevali
Miklaužič je pojasnil, da so si vsi režijski delavci prispevke izplačevali, saj so v tem času ustanovili posebno invalidsko podjetje in si jih prek njega izplačevali.

Miloš Pavlica iz kabineta predsednika vlade je opomnil, da že poteka posebna revizija poslovanja Steklarske nove, ki bo pokazala, kdo v podjetju je kršil zakonodajo. Pavlica je povedal, da je primer zelo kompleksen in da je odgovorne mogoče iskati med predstavniki lastnikov, zaposlenih in vodstva.

Revizija preverja tudi druge sporne posle
Jamnik je medtem dodal, da bo revizija, za katero je bila pogodba že podpisana, poleg kršitve zakonodaje, ko gre za neplačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, preučila tudi nekatere druge pravne posle, ki so bili sklenjeni v obdobju med 2005 in 2008, v katerem podjetje ni plačevalo prispevkov.

Predsednik uprave Kada je še zatrdil, da je neplačevanje prispevkov kaznivo dejanje, zato je "popolnoma jasno, da bi bilo treba taka dejanja, ki so po našem mnenju zavržna, preganjati". Lombar pa je dodal, da je Kad že po obstoječi zakonodaji odgovorne dolžan preganjati. Odpravnine, ki jih terjajo delavci, pa se bodo izplačale iz stečajne mase, in če bo revizija odkrila odgovorne, bi morali ti za svoja dejanja odgovarjati z lastnim premoženjem, še pravi.

Država naj bi poravnala neplačane prispevke