Združenje delodajalcev vlado poziva, naj v šesti ukrep prednostno vključi najmanj enoletno zamrznitev minimalne plače. Foto: Pixabay
Združenje delodajalcev vlado poziva, naj v šesti ukrep prednostno vključi najmanj enoletno zamrznitev minimalne plače. Foto: Pixabay

Združenje delodajalcev Slovenije vlado poziva, naj v šesti protikoronski paket poleg enoletne zamrznitve minimalne plače vključi tudi prožnejšo in enostavnejšo ureditev dela na domu ter ureditev upokojevanja ob izpolnitvi minimalnih upokojitvenih pogojev.

"Delodajalci se zavedamo, da so protikoronski paketi doslej prinašali izboljšave predhodnih ukrepov in tudi nove ukrepe. Kljub upoštevanju naših predlogov med pogajanji pa v Združenju delodajalcev Slovenije že od marca opozarjamo na nujnost nekaterih ukrepov na trgu dela, ki v dosedanjih paketih niso zajeti, in pričakujemo, da jih bo vseboval šesti protikoronski paket," so sporočili.

Kot prednostno nalogo navajajo zamrznitev minimalne plače. Novi zakon o minimalni plači po njihovih besedah namreč že v osnovi ne predvideva več usklajevanja višine minimalne plače s socialnimi partnerji, temveč delodajalce in sindikate izključuje iz tega postopka ter odločitev o znesku nalaga ministrstvu za delo. "Aktualni zakon tudi nikoli ni bil obravnavan na Ekonomsko-socialnem svetu, temveč je bil sprejet brez socialnega dialoga in brez upoštevanja katerega koli argumenta gospodarstva," so opozorili.

Slovensko gospodarstvo je po njihovih besedah zaradi izbruha covida-19 sredi največje gospodarske krize v zadnjih 70 letih. "Vsa mnenja so si enotna v oceni, da okrevanja, kaj šele vrnitve na raven poslovanja iz leta 2019, prihodnje leto ne bo," so opozorili.

V takšnih razmerah gospodarstvo ne zmore niti najmanjšega pritiska na stroške dela, so opozorili. "Še več: naši člani si ne znajo predstavljati, da bi se sredi največje krize višina minimalne plače, ki je tudi izhodišče za raven ostalih plač, kakor koli dvignila," so dodali.

Levica: V primerjavi s finančno pomočjo, ki so jo dobili delodajalci, je strošek dviga minimalne plače kaplja v morje

V Levici, v kateri so zakon pripravili, so se na poziv združenja odzvali z očitkom, da so "v zasledovanju svojih interesov gladko spregledali življenjske potrebe delavcev in njihovih družin". "Nov koncept minimalne plače, ki se postopno uvaja, je zagotovilo, da nihče, ki dela, ne bo živel v revščini, kar pa hočejo nekateri predstavniki kapitala preprečiti," so zapisali.

Poudarili so, da so delodajalci od države prejeli obsežno finančno pomoč, zato je strošek, ki bo nastal zaradi dviga minimalne plače, v primerjavi s tistimi zneski po njihovih besedah "le kaplja v morje".