Prejemniki minimalne plače so večinoma razočarani, ugotavljajo v ZSSS-ju. Foto: BoBo
Prejemniki minimalne plače so večinoma razočarani, ugotavljajo v ZSSS-ju. Foto: BoBo

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je preverjala, kako delodajalci izvajajo z letošnjim letom uveljavljeno izključitev vseh dodatkov iz minimalne plače. K njim je prišlo okoli 2.000 delavcev in 20 odstotkov pregledanih plačilnih list ni bilo pravilnih.

Velika večina delavcev je nezadovoljna, saj je pričakovala višja izplačila.

Boštjan Medik, ZSSS

Med kršitvami sta bili nezakonita ukinitev ali znižanje dodatka na delovno dobo, v katerega je mogoče poseči le s spremembo kolektivne pogodbe dejavnosti, in znižanje osnovne plače pod prag, določen v posamezni kolektivni pogodbi.

Če delodajalci ne bodo ukrepali, bodo v ZSSS-ju sprožili individualne in kolektivne spore, nakazujeta se vsaj dve kazenski ovadbi in prijave na inšpektorat za delo, je napovedal izvršni sekretar ZSSS-ja Boštjan Medik.

Je vaša minimalna plača obračunan prav?

Tudi tam, kjer kršitev ni bilo, pa so v ZSSS-ju zaznali sporne prakse. Delodajalci so zakonito znižali dodatek na delovno dobo ali ga prek pogodbe kolektivne dejavnosti pretvorili v dodatek na stalnost, ukinili nekatere dodatke, ki niso posebej določeni v zakonu o delovnih razmerjih, eno od velikih trgovskih podjetij pa je denimo prenehalo izplačevati 200 evrov visoke stimulacije, s katerimi je doslej korigiralo plače. Delavci so tako prejeli skoraj enake minimalne plače kot pred uveljavitvijo sprememb ali pa le malenkost višje.

Predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič je zato napovedala zahtevo, da se z zakonom določijo vsi dodatki in tako preprečijo tovrstne zlorabe.

Glede na zadnje dostopne podatke je v Sloveniji v javnem sektorju okoli 7000 prejemnikov minimalne plače, v zasebnem pa okoli 33.000.
Novela zakona o minimalni plači je z letom 2020 znesek minimalne plače zvišala z 886,63 na 940,58 evra bruto. Poleg tega so bili s 1. januarjem iz minimalne plače izvzeti vsi dodatki.

Še drugi napačni izračuni

Sindikalisti so sicer zaznali še druge težave, ki niso neposredno povezane z minimalno plačo. Med njimi je napačen obračun nadomestila plače za čas bolniške odsotnosti, dopusta in praznikov. Izkazalo se je namreč, da veliko delodajalcev ta nadomestila določi na podlagi osnovne plače, in ne povprečne plače v zadnjih treh mesecih.

Poleg tega je večina plačilnih list nepreglednih, saj iz njih niso razvidni višina osnovne plače, urne postavke in dodatkov. Ker delavci niso seznanjeni z osnovnimi pojmi in teh list ne razumejo, lahko delodajalci ribarijo v kalnem, je opozorila izvršna sekretarka pri ZSSS-ju Andreja Poje.

Delodajalci niso pravilno obračunavali minimalnih plač