Maketa drugega tira. Foto: BoBo
Maketa drugega tira. Foto: BoBo

2TDK je k oddaji finančnih ponudb pozval Gorenjsko gradbeno družbo v sodelovanju s CGP-jem in češkim Metrostavom, avstrijski Strabag, ki se je povezal z nemškim podjetjem Ed Züblin in turškim Gülermak Agirom, Kolektor CPG v sodelovanju z Yapi Merkezijem in Özaltinom ter turškega gradbinca Cengiz.

Potek izbora je sicer odvisen tudi od postopkov na državni revizijski komisiji. 2TDK je namreč na odločitev o priznanju sposobnosti za glavna dela v prvi fazi razpisa prejel sedem pritožb. Kot so pojasnili na državni revizijski komisiji, so vse že prejeli. Zdaj bodo gradiva pregledali in ob morebitni ugotovitvi pomanjkljive dokumentacije naročnika pozvali k njeni dopolnitvi. Ko bo dokumentacija popolna, bo imela komisija 15 delovnih dni časa za odločitev.

Odločitev o izločitvi kitajskih podjetij so v družbi 2TDK utemeljili z zakonodajo, ki spodbuja in pospešuje hitrejši razvoj gospodarstva in rast investicij po epidemiji covida-19. "Skladno z omenjeno zakonodajo gospodarski subjekti iz tretjih držav v postopku javnega naročila sodelujejo, če imajo države sklenjen večstranski ali dvostranski trgovinski sporazum," so oktobra pojasnili v podjetju.

Generalni direktor Pavle Hevka je takrat pojasnil, da ima Turčija podpisan dvostranski dogovor s Slovenijo, zato turška podjetja lahko sodelujejo v nadaljnji fazi projekta, "Kitajci pa ga žal nimajo".

Iz projektnega podjetja 2TDK so sporočili, da nadaljujejo drugo fazo razpisa, kar omogoča zakonodaja. Rok za oddajo ponudb usposobljenih ponudnikov je 4. januar 2021.