Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Državna revizijska komisija (DVK) je v postopku pravnega varstva pri oddaji javnega naročila za glavna gradbena dela na projektu drugi tir prejela tri zahtevke za revizijo. Zahtevek družbe Swietelsky so sredi prejšnjega meseca zavrnili kot neutemeljenega, so pa delno ugodili zahtevkoma Gorenjske gradbene družbe (GGD) in Kolektorja CPG.

Kot so zapisali na revizijski komisiji, so razveljavili odločitev družbe 2TDK o priznanju sposobnosti trem kitajskim gradbincem, in sicer China State Construction Engineering Corporation, China Railway Group in China Gezhouba Group v sodelovanju s slovenskim Ginexom, konzorciju turškega IC Ictas s sarajevskim Euro-Asfaltom, konzorciju GGD-ja, novomeškega CGP-ja in češkega Metroslava ter konzorciju dveh turških gradbincev YDA in Unitek.

"Vlagatelj Kolektor CPG je namreč v zahtevku za revizijo izkazal, da naročnik prijav navedenih kandidatov ni pregledal v skladu z zahtevami, ki jih je določil v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila," so utemeljili odločitev.

Ni pa Kolektor CPG izkazal kršitev 2TDK-ja, ko je ta priznal sposobnost turškemu podjetju Cengiz, kitajskemu podjetju China Communications Construction Company ter Strabagu v sodelovanju s podjetjema Ed Züblin in Gülermak, so zapisali na državni revizijski komisiji. Tako jih bo 2TDK posledično povabil k sodelovanju v drugi fazi postopka.

Tudi Gorenjska gradbena družba je z zahtevkom za revizijo izpodbijala odločitev 2TDK-ja o priznanju sposobnosti kitajskemu podjetju China State Construction Engineering Corporation. Podobno kot pri zahtevku Kolektorja CPG je Gorenjski gradbeni družbi po navedbah revizijske komisije uspelo izkazati, da 2TDK pri pregledu prijave kitajskega ponudnika ni ravnal v skladu z zahtevami, ki jih je določil v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila.

Dušan Zorko, vodja 2TDK-ja. Foto: BoBo
Dušan Zorko, vodja 2TDK-ja. Foto: BoBo

2TDK sklepa še preučuje

Sklepe državne revizijske komisije so na 2TDK-ju po besedah prvega moža družbe Dušana Zorka prejeli in so z njimi zadovoljni. Sklepe bodo zdaj pregledali, jih bodo pa, kot je poudaril Zorko, v celoti spoštovali. "Upam, da bomo v najkrajšem mogočem času prišli v drugo fazo razpisa," je še dejal Zorko.

2TDK bo sicer v drugi fazi razpisa ponudnike pozval k predložitvi cene. "Mi jih bomo pozvali k predložitvi cene, potem sprejeli odločitev, ki bo potem lahko spet na državni revizijski komisiji. Tu bi apeliral, da se to pospeši. Tudi zdaj je trajalo skoraj tri mesece," je na predstavitvi analize vplivov projekta drugi tir na slovensko gospodarstvo dejal Zorko.

Dodatni pogoji

2TKD bo zdaj postavil dodatne pogoje, med drugim spoštovanje kolektivne pogodbe za gradbeno dejavnost, je poročal Radio Slovenija.

"V družbi smo se pač strokovno pripravili, kako priti do odločitve, da bomo našli prave izvajalce. In med drugim veste, da smo še vedno na spisku firm in bomo upoštevali vse tisto, kar zakonodaja dovoljuje. To so določeni kriteriji. Namen tega pa je izenačiti ponudnike pri vstopu na naš trg. Tako Kitajce kot Turke in Slovence. Vsi bodo morali upoštevati enaka izhodišča," je za radio povedal Zorko.

Nove zamude pri drugem tiru