Protest sta organizirala SDPZ Slovenije in Konferenca SDPZ Pošte Slovenije, pridružili pa so se mu tudi v Sindikatu poštnih delavcev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Protest sta organizirala SDPZ Slovenije in Konferenca SDPZ Pošte Slovenije, pridružili pa so se mu tudi v Sindikatu poštnih delavcev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Poštni delavci so konec novembra pripravili protestni shod. V ponedeljek jim je prisluhnil minister za gospodarstvo Matjaž Han in jim obljubil, da se bo pogovoril še z drugimi vpletenimi, s sklepi pa naj bi jih seznanil na skupnem srečanju, predvidoma še ta mesec, je pojasnila predsednica Konference SDPZ Pošte Slovenije Majda Stubelj.

Medtem so se sindikalisti s poslovodstvom Pošte Slovenije sestali v četrtek, a še niso odprli vseh perečih vprašanj. Pogajanja tečejo tudi glede uskladitve plač, je povedala Majda Stubelj. Prvi sestanek na temo eskalacije plač je predviden za prvo polovico januarja.

Poštni delavci so na protestnem shodu 28. novembra napovedali, da bodo, če premika ne bo v 14 dneh, zaostrili sindikalne dejavnosti. Ob premiku pri pogovorih pa je Majda Stubelj napovedala, da bo več glede poteka socialnega dialoga znano 22. decembra. Zaostrovanja dejavnosti tako še ne bo, "to pa ne pomeni, da ga ne bo po 22. decembru," je dodala.

Zahtevajo pošteno plačilo in enakopravno obravnavo

Zaposleni na Pošti Slovenije zahtevajo zakonsko ureditev financiranja univerzalnih poštnih storitev, pošteno plačilo za opravljeno delo in dostojno življenje – tudi uskladitev plač do višine inflacije v letošnjem letu – ter enakopravno obravnavo vseh zaposlenih in vseh socialnih partnerjev. Ob tem nasprotujejo odpuščanju in zmanjševanju števila zaposlenih, zapiranju poštnih poslovalnic ter razprodaji premoženja.