Delavke in delavci zaradi neizplačanih plač stavkajo. Na svojih domovih. Foto: Reuters
Delavke in delavci zaradi neizplačanih plač stavkajo. Na svojih domovih. Foto: Reuters
Prevent
Pred približno 1.260 zaposlenimi je negotova prihodnost. Ta se bo razširila na celotno regijo. Foto: Reuters
Bo Prevent lahko vstal iz pepela tako kot Mura?

Politični vrh "pet sekund pred dvanajsto" še išče poti do rešitve podjetij iz skupine slovenjgraškega Preventa, uprava pa je po napovedih vložila predlog za stečaj. Vendar obstaja še možnost, da uprava, če bi prejela ustrezen predlog morebitnega partnerja, predlog za stečaj umakne, je dejal za zdaj še prvi mož Preventa Globala Renato Krajnc.

Morebitni novi partner bi moral v družbo takoj vložiti določen znesek sredstev, ki jih družba potrebuje za plače in tekoče stroške, hkrati pa bi moral ponuditi tudi zelo jasen predlog o tem, kako bo družba pridobila tako kratkoročne kot dolgoročne posle, je dodal Krajnc.

Scenarij, ki vključuje predlog stečaja, je že po ponedeljkovi seji nadzornega sveta družbe napovedal predsednik NS-ja Vladimir Bilić. Uprava Preventa Globala na čelu s predsednikom Renatom Krajncem tudi v ponedeljek ni našla rešitve za družbo, potem ko je v petek sporočila, da so bili pogovori s strateškimi partnerji neuspešni in da je račun družbe še vedno blokiran. To je tudi razlog, da 1.260 zaposlenim v obeh družbah še ni izplačala plač za junij, zaradi česar so delavci v ponedeljek začeli napovedano stavko. Stavka se nadaljuje, pri čemer se del zaposlenih ne bo vozil na delovna mesta v Slovenj Gradec, ampak bo stavkal doma.


Ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ki se je v ponedeljek sešla z vodstvom družbe in interesenti za vstop v podjetje, je po srečanjih pojasnila, da morajo najresnejši interesenti - teh je od tri do pet, njihova imena niso znana, neuradno se omenja zgolj francoski Renault - do vključno srede ministrstvu predložiti dodelan načrt vstopa v to družbo.

Ministrstvo bo po pregledu dodelanih programov nadaljevalo pogovore z interesenti, z lastniki pa se ministrstvo za zdaj ne pogovarja, je dejala ministrica. Po njenih besedah je Murin scenarij najbolj realen tudi za Prevent, saj lahko država največ instrumentov pomoči zagotovi po stečaju podjetja.

Stečaj ne pomeni prekinitve proizvodnje in ohranja kanček optimizma, ministričine besede povzema Večer. "Če se uprava odloči predlagati stečaj, še ostane nekaj dni časa, in če se pojavi kakršna koli druga druga rešitev, se lahko predlog stečaja umakne."

Bo Prevent lahko vstal iz pepela tako kot Mura?