Največ nekdanjih delavcev Mure je novo zaposlitev dobilo v novi Muri. Foto: MMC RTV SLO
Največ nekdanjih delavcev Mure je novo zaposlitev dobilo v novi Muri. Foto: MMC RTV SLO
Polovica nekdanjih Murinih delavcev dobilo delo

V regiji se brezposelnost znižuje tudi na račun javnih del, ki jih bo v Pomurju letos v celoti financirala država. Zanje bo odštela devet milijonov evrov, je za TV Slovenija poročala Cirila Sever. Cvetka Sreš, direktorica murskosoboške območne enote zavoda za zaposlovanje, je pojasnila, da je bilo sprva za delavce, ki so vse življenje delali za šivalnim strojem, težko, saj so imeli strah pred novimi nalogami in so menili, da to ni zanje. A se jih je 330 vendarle vključilo v tečaje računalništva, zdravstvene nege in za voznika viličarja.

Le približno 20 delavcev se je odločilo za spremembo poklica, največ pa jih je delo dobilo v novi Muri. Predsednik sindikata Mure in partnerji Dušan Küplen je dejal, da je bilo v družbi najprej zaposlenih 471, zdaj pa jih je skoraj 1.250, kar pomeni, da so tako rekoč vstali s pogorišča, "samo vodstvo mora biti pravo, tako, ki se potrudi", je sklenil.

Na začetku avgusta bodo tako zaposlili še 80 delavcev, okrog 50 novih delovnih mest pa se bo odprlo še v Arcontu v Gornji Radgoni in v Preventu Halog v Lenartu. Pomurje je regija, v kateri se je brezposelnost najbolj zmanjšala, saj je samo v prvi polovici letošnjega leta novo zaposlitev dobilo 2.372 Pomurcev.

Polovica nekdanjih Murinih delavcev dobilo delo