Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Kot so sporočili iz družbe 2TDK, ki je zadolžena za vodenje projekta gradnje drugega železniškega tira med Koprom in Divačo, je uprava odločitev sprejela ob seznanitvi nadzornega sveta. Vsi kandidati, ki jim je priznana sposobnost, morajo finančne ponudbe za drugo fazo postopka oddati do 1. februarja prihodnje leto.

Odločitev bo, če ne bo pritožb, pravnomočna v osmih delovnih dneh. Odločitev o priznanju sposobnosti za drugi odsek, tj. med Črnim Kalom in Koprom, pa bodo sprejeli v najkrajšem mogočem času, so še napovedali.

Končana gradnja dostopnih cest

Medtem je gradnja večine dostopnih cest, po katerih bodo v času gradnje drugega tira prevažali gradbeni material, končana. Konzorcij podjetij Kolektor CPG in Euro-Asfalt jih je do danes končal 22 od skupno 24. Preostalo polovico kilometra dostopnih cest bo dokončal do roka, ki se izteče 28. februarja prihodnje leto, so danes sporočili iz Kolektorja.

V družbi so zatrdili, da gradbena dela na dostopnih cestah potekajo hitro, učinkovito in v skladu z najvišjimi standardi gradbene stroke. Poudarili so zahtevne okoliščine, kot so povečan obseg del, slabe geološke in geomehanske razmere ter situacija s covidom-19, ki je spomladi za več tednov zaustavila arheološka dela in s tem zamaknila izvajanje gradbenih del.

Ravno zaradi omenjenih zamud pri arheoloških delih in dodatnih gradenj zaradi zaznanih geoloških sprememb konzorcij ni mogel pravočasno začeti del na preostalih delih cest. A bo omenjenega manjkajočega pol kilometra zgrajenega v dogovorjenem roku, so zatrdili.