V dveh tednih bo vlada odločala o t. i. programskem proračunu, ki bo spremenil način priprave državnega in lokalnih proračunov. Foto: MMC RTV SLO
V dveh tednih bo vlada odločala o t. i. programskem proračunu, ki bo spremenil način priprave državnega in lokalnih proračunov. Foto: MMC RTV SLO
Protikrizni ukrepi
Vlada se bo v sklopu protikriznih ukrepov v kratkem posvetilu preoblikovanju proračunske porabe. Foto: MMC RTV SLO

Do določenih odpuščanj bo moralo priti. Če se bo umetno preprečevalo odpuščanje zaposlenih, se lahko v nadaljevanju zgodi, da bodo cela podjetja šla v stečaj.

Mitja Gaspari
Krizni sestanek protikriznih ministrov

Vlada bo tako do srede aprila pripravila predloge novih kratkoročnih ukrepov za blažitev posledic krize, v pripravi pa so tudi strukturni ukrepi, med drugim v povezavi s trgom dela, fiskalno politiko, zdravstveno in pokojninsko blagajno ter javnofinančnimi izdatki, je po sestanku krizne skupine ministrov dejal Gaspari.

Javnofinančni primanjkljaj vseh blagajn naj bi po novih napovedih znašal 5,3 odstotka (po stari 3,4 odstotka), s čimer "smo že v območju nestabilnih in nevarnih gibanj v javnih financah," in če ne bi ukrepali, bi se lahko zgodilo, da bo ta primanjkljaj naslednje leto že 6,5-odsoten, pojasnjuje minister.

Sveženj pripravljen do srede aprila
Vlada bo tako pripravila sveženj ukrepov, s katerimi želi ohraniti osnovno socialno mrežo, hkrati pa zmanjšati negotovost in omogočiti povečevanje konkurenčnosti, pripravljen pa bo tudi dodaten rebalans proračuna. Gaspari ob tem opozarja, da bi bili potrebni dodatni rebalansi lokalnih proračunov ter pokojninske in zdravstvene blagajne.

NA KRATKO
V protikriznem svežnju (ki vsebinsko še ni oblikovan), so napovedane mogoče spremembe:

... na področju priprave državnega in lokalnih proračunov,
... na področju trga dela (možnost začasnega odpusta z državnim nadomestilom ter zagotovili družb po ponovni zaposlitvi odpuščenih),
... zamenjava menedžerjev v (pretežni) državni lasti ter v javnih zavodih,
... podaljševanje delovne dobe ter odpuščanja v javnem sektorju niso izključena


Sprememba metode priprave proračunov
V dveh tednih naj bi bila tako na vladi tudi izhodišča za t. i. programski proračun, ki bo spremenil način priprave državnega in tudi lokalnih proračunov. In sicer bodo v prvi fazi nominalno določili najvišje rasti javne porabe v vseh blagajnah v naslednjih štirih letih (ki bi morala biti nižja kot rast BDP-ja), znotraj tega določili programske sklope, jim določili relativno "težo" in jih tako uvrstili v "košarico programskih izdatkov".

Subvencija za začasen odpust?
Na področju trga dela in zagotavljanja delovnih mest bo treba združevati ukrepe, ki so že v veljavi, kot je na primer plačevanje skrajšanega delovnega časa, bodo pa ponekod nujna tudi odpuščanja, sicer bodo lahko propadala cela podjetja.

Zato je po njegovem treba omogočiti podjetjem, da lahko začasno odpustijo delavce, pri čemer bi imeli ti zagotovljen socialni status, vendar ne prek socialnih pomoči, ampak z ustrezno časovno omejeno subvencijo, podjetja pa bi se zavezala, da bi delavce nato nazaj zaposlila. Ukrep bi bil lahko financiran iz obstoječega subvencijskega sklada za poplačilo polnega delovnega časa, pravi Gaspari.

Gaspari: Odpuščanja mogoča v zasebnem in javnem sektorju
Sicer pa minister Mitja Gaspari ni izključil tudi možnosti odpuščanj v javnem sektorju, prav tako ne izključuje možnosti podaljševanja delovne dobe. Kot enega od možnih ukrepov pa je omenil tudi zamenjave neuspešnih menedžerjev in prevetritev vodstev v javnih zavodih, ki ne poslujejo uspešno.

A. K. K.

Do določenih odpuščanj bo moralo priti. Če se bo umetno preprečevalo odpuščanje zaposlenih, se lahko v nadaljevanju zgodi, da bodo cela podjetja šla v stečaj.

Mitja Gaspari
Krizni sestanek protikriznih ministrov