Gospodarstvo

Poudarki

  • Dogajanje po poskusu odpovedi zaposlitve sindikalistu
Luka Koper
Protestniki so se zbrali v podporo sindikalistu Mladenu Jovičiču. Foto: BoBo

Protest v podporo sindikalistu Luke Koper

Zaostrovanje v pristanišču
30. januar 2018 ob 08:21,
zadnji poseg: 30. januar 2018 ob 18:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Civilna fronta Vstala Primorska, vstani Slovenija je pred Luko Koper organizirala protestni shod v podporo sindikalistu Mladenu Jovičiču. Protesta se je udeležilo med 500 in tisoč ljudi.

Na shodu se je zvrstilo več govorcev, ki so poudarili, da gre pri odpovedi zaposlitve sindikalistu Mladenu Jovičiču za napad na delavce in sindikaliste, je poročala novinarka TV Slovenija Sabina Francek Ivovič. Prav tako so govorci nasprotovali plenjenju Luke, saj ocenjujejo, da država namerava Luko Koper razkosati in prodati tujcem.

Nova uprava Luke Koper pod vodstvom Dimitrija Zadela je namreč v začetku prejšnjega tedna začela postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću, ki je bil kot žerjavovodja udeležen v delovni nesreči konec julija, v kateri je umrl delavec. Vodstvo družbe je v petek sicer sklenilo ustaviti postopke odpovedi pogodbe in namesto tega iti v sodno izpodbijanje zadnje Jovičićeve pogodbe o zaposlitvi. Kot je takrat pojasnil Zadel, pri postopkih zoper Jovičića ne gre za "nikakršen napad na sindikalno gibanje", Jovičić pa do preklica ostaja zaposlen v Luki in mu bo tudi omogočeno sindikalno delovanje.

A protestniki menijo, da gre pri Jovičiću prav za napad na sindikalno delovanje. Protesta so se tako udeležili tudi predstavniki drugih sindikatov. Tako je predstavnica sindikata poštnih delavcev Dijana Kos izpostavila vzorec odpuščanj sindikalistov v drugih podjetjih, od Pošte Slovenije do Arrive in sklenila, da ne gre za naključje, ampak za vzorec z namenom dolgoročne prekarizacije delavstva. Kot je dodala, bi morale "odleteti vse uprave, ki ne rešujejo problema prekarizacije, in morala bi odleteti vlada, ki vse to dopušča".

Slosar: Strah nas je novih delovnih nezgod
Na shodu je bil prisoten tudi predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar, ki je ob robu shoda ocenil, da gre za odziv na "odkrit napad na delavsko gibanje v Luki Koper". Po njegovih besedah z upravo sicer potekajo "intenzivni pogovori, da se reši nastali položaj in jaz verjamem in upam, da bomo prišli do nekih skupnih zaključkov čim prej in da se poslovanje Luke Koper in delo vrneta v normalno stanje". Znano je namreč, da žerjavisti od konca prejšnjega tedna počasneje delajo, zaradi česar so v minulih dneh že nastale zamude.

Slosar je pri tem poudaril, da žerjavisti trenutno presegajo norme in da delo poteka v skladu z notranjimi predpisi in določbami iz varstva pri delu. "Pazi se bolj, kot se pri hitenju lahko," je navedel in dodal, da je žerjaviste še vedno strah morebitnih delovnih nezgod.

V Delavski svetovalnici, kjer že dalj časa opozarjajo na slab položaj delavcev IPS, ki dela v Luki Koper opravljajo preko drugih podjetij, t. i. "luških gazd", pa so pred shodom na predsednika sveta delavcev Slosarja naslovili javno pismo, v katerem ga pozivajo, da sindikalno moč usmeri k zagotavljanju enake ravni varnosti in zdravja pri delu za vse delavce Luke Koper in ne zgolj neposredno zaposlene. V Delavski svetovalnici opozarjajo, da so poškodbe pri IPS-ih, ki opravljajo pretirano količino nadurnega dela tudi precej pogostejše, kar je predvsem posledica samega "poslovnega modela IPS."

Pred letom in pol nekaj tisoč ljudi
Civilna fronta je podoben množičen protest organizirala že pred poldrugim letom ob poskusih zamenjave tedanjih luških nadzornikov, kar bi odprlo vrata zamenjavi tedanje uprave pod vodstvom Dragomirja Matića. Takrat se je na shodu zbralo nekaj tisoč ljudi, tudi zaradi pritiska javnosti pa je Slovenski državni holding (SDH) nato umaknil predlog o zamenjavi članov nadzornega sveta, tedanji predsednik uprave SDH-ja Marko Jazbec pa je odstopil s položaja.

VIDEO
Kako rešiti nezaupanje v Luki Koper
VIDEO
Kaj so nadzorniki očitali prejšnji upravi Luke Koper?
Al. Ma., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 30.01.2018 ob 08:43
@FancyBoy
Situacija mi je dokaj smesna, saj zelijo odpustiti Mladena Jovicica, ki je odgovoren za smrt delavca. V tej odlocitvi ne vidim nic spornega.
-------------------------------
Odgovoren?
Kje si to prebral?
Zapisano je udeležen
Biti udeležen pa ne pomeni da si kriv.
In za sedaj še nobena preiskava ni ugotovila, da bi bil kriv.
pajcan
# 30.01.2018 ob 09:31
Lepo napisano. Podpišem.
copy/paste

škoda besed | danes ob 14:11

Mnogi so opozarjali na veliko napako pri izbiri pravnega teoretika Uroša Iliča za članstvo v nadzornem svetu Luke Koper. Delno zaradi nečastne preteklosti pravniškega „mrhovinarja“, ki se je s pomočjo kolegov stečajnih upraviteljev prisesal na korito umirajočih gospodarskih družb, žrtev tajkunizacije in političnega izčrpavanja. Kako drugače bi ga lahko označili kot pravniški „mrhovinar“ v takih primerih? Po poročanju medijev si je kot pooblaščenec stečajnih upraviteljev, ki svojega dela niso opravili, za storitev dviganja rok na skupščini zagotovil tudi do 3 tisoč evrov za statiranje na skupščinah delničarjev.

Še bolj bode v oči nepoznavanje delovanja gospodarskih sistemov, navkljub temu, da je Urošu Iliću že vrsto let zelo dobro postlano, ko je govora o imenovanjih v članstva bogato plačanih nadzornih svetov in drugih državnih ali paradržavnih organov. Če damo ob stran strategijo popolne vojne zoper delavce Luke Koper, ki jo je tik po prihodu v koprsko pristaniško družbo snoval Ilić, se lahko osredotočimo na podrobnosti te svojevrstne likvidacije. Ljubljanski pravnik je namreč mislil, da Luka Koper ne rabi delavcev, zato bo čisto vseeno, če se jih nasilno lotijo, še narjaje tistih glasnih, ki se leta borijo proti raznim uzurpacijam lokalnih in državnih oblasti. Spomnimo: delavci so bili tisti, ki so odgnali Roberta Časarja, priljubljenega direktorja Slovenske demokratske stranke in Janeza Janše, ki je v tandemu s koprskim županom Borisom Popovičem zapisal najbol črna poglavja v celotni zgodovini Luke Koper.

Če pustimo ob strani ponavljanje zgodovine in zamenjavo mask, na mestu Janše-Cerar, na mestu Časarja je danes Zadel, v ozadju imamo danes Uroša Ilića, potuhnjenega izvršitelja uničenja Luke Koper in s statično vlogo župana Borisa Popoviča, ki se je znova zavihtel na krilih podpore slovenske politične mafije. Ali župan dela za lastne občane in je sprejemljivo uničenje Luke Koper v zameno za povečano koncesijsko dajatev, ki jo že 15 let nenamensko uporablja za lastno politično kalkulacijo in sponzorstvo četrtoligaša? O tem naj vsak sam presodi.

Novi-stari škvadristi menjavajo dlako, nravi nikoli ne! Tokrat je Ilića doletela čast, da prevzame vodilno vlogo pri pripravi Luke Koper na prodajo Madžarom, ki so že veliko sredstev vložili v projekt prevzema slovenske infrastrukture. Čez leto, dve ali pet se bo točno vedelo, kateri računi v davčnih oazah so se na ta račun oplemenitili. Ilića so v Ljubljani na hitro prepričali, saj so v Kopru navadni delavci, izurjen in izobražen kravatar bo že pometel s ponižno rajo ali kot jo v plačanih komentarjih zadnje dneve anonimno imenujejo „gamad“ ali „čefurji“.

Vsega vajen Ilić, ki mu je bilo v življenju vse dano, ne glede na lasten trud, rojen in hranjen z zlato žlico, se je v primeru Luke Koper uštel. Ko so ga v krogih plenilcev hvalili in skupaj kovali strategije za uničenje delavstva, še zadnjega tako močnega in solidarnega na južnem delu Primorske, je Ilić v vsemogoči uničevalni vnemi celo pozabil na zakonitost postopkov. Kako je prvi nadzornik in pravnik lahko upravi Luke Koper dal nasvet in naročilo, naj izvede odpoved sindikalistu in članu nadzornega sveta na nezakonit način. Najprej odpoved delovnega razmerja, nato so si premislili in tožili zaradi domnevne ničnosti pogodbe o zaposlitvi, na zadnje „čakanje“ do razrešitve sodišča, kar vsi vemo, da je status, ki ne obstaja in ga slovenski delovnopravni sistem za te primere ne pozna. Si predstavljamo, kaj bi se zgodilo, če bi taka praksa obveljala? Direktorji bi vlagali tožbe zoper moteče delavce in jih poslali domov na čakanje do pravnomočne razrešitve spora, ki traja tudi do pet let. Dimitrij Zadel bi kot odgovorna oseba pri teh ravnanjih moral odgovarjati, tako kazensko kot odškodninsko. To je očiten poskus ustrahovanja, ponižanja in trpinčenja delavca.

Ni slabo za prvi mesec dela. Luka Koper je zaradi težav komunikacije predsednika uprave in predsednika nadzornega sveta že v krču in nastaja velika gospodarska, socialna in moralna škoda, kar očitno ni dovolj, da bi se odgovorni predramili in začeli reševati situacijo.

Obratno, Ilić in njegovi naročniki so se odločili priliti dodaten bencin na že žarečo situacijo. Izjava, ki je v nedeljo, 28.1.2018 pricurljala v javnost, je malodane čudna. Človek se ob branju vpraša, od kod pogum za takšen zmazek, ki je pravno in moralno zelo sporen in od kod pričakovanja, da so vsemogoči.

Glede zlorabe žalostne žrtve nesreče pri delu, ki se je zgodila pol leta nazaj, ni vredno dodati niti besede. Nadzorniki, ki so se pod to ponesrečeno manipulacijsko gesto podpisali, bodo ostali zapisani v zgodovini človeštva, ki jih ne bo nikoli pozabil.

Bolj vredno se je osredotočiti na način dela nadzornega sveta, ki ga vodi Uroš Ilić in šteti dneve tolerance, ki jih bo Slovenski državni holding še namenil njegovim pouličnim metodam nadziranja slovenske strateško pomembne delniške družbe. Nedeljska izjava je samo kulminacija celotedenskega vmešavanja Ilića v tekoče zadeve Luke Koper, kar je mimogrede nezakonito in bi že danes moral leteti s svojega fotelja. Ob njej se lahko vprašamo, ali je pravniku Urošu Iliću korporativno pravo sploh kaj poznano. Strokovnjak gospodarskega prava je v samo enem tednu kršil številne člene zakona o gospodarskih družbah, poslovnika o delu članov nadzornega sveta Luke Koper, kodeksa korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države. Še kaj bi se našlo in zelo bode v oči korporativni amaterizem nadzornega sveta in same uprave, ki le izvršuje ponesrečene ukaze Uroša Ilića. Je država ponosna na take upravitelje državnega premoženja, na Slovenskem državnem holdingu nimajo prav nič za komentirati ob naglem uničevanju Luke Koper in na slabo luč, ki jo njeni predstavniki mečejo na celen segment gospodarstva, ki ga upravlja država preko svojih organov?

Nadzorni svet je kolektivni organ, zato posamezni član ali skupina posameznih članov nima nobene pristojnosti sprejemanja odločitev, ki so pomembne za godpodarsko družbo. Poznane so pristojnosti komuniciranja, ki so v smeri nadzorni svet skupščina in nadzorni svet uprava. Le izjemoma in na podlagi dobro razvite poslovne etike, se predsednik nadzornega sveta lahko odzove na prašanja, ki so strogo vezana na pristojnosti, ki so po zakonu določene za nadzorni svet. Dodatno težavo, ki jo je v nedeljo povzročil Ilić, je možno opaziti pri slabemu zavedanju, da je Luka Koper delniška družba, ki kotira na slovenski borzi, kjer je kodeks obveščanja strog in to zelo upravičeno, saj je od informacij, ki prihajajo iz kotirane gospodarske družbe, odvisno razpoloženje investitorjev ali delničarjev.

Ilić in podpisniki izjave, pri kateri so bili predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu izključeni, bi morali nemudoma zapustiti svoje položaje v Luki Koper. Prvič zaradi škodljivega komuniciranja z javnostjo, ko so se v imenu nadzornega sveta opredelili do tekočih zadev Luke Koper in pri tem izločili nekatere člane nadzornega sveta. Drugič zaradi kršitve pravil komuniciranja delniške družbe, ki kotira na borzi. Tretjič zaradi zmede, ki je nastala v percepciji javnosti do Luke Koper. Danes državljanke in državljani, Slovenski državni holding in delničarji Luke Koper ne vedo več natančno, zakaj se podoba te delniške družbe v pretežni državni lasti uničuje iz dneva v dan.

Uroš Ilić in Dimitrij Zadel sta s pomočjo lokalnega župana in zaslombo v državni politiki Mira Cerarja, v enem samem mesecu vnesla toliko zmede, prepirov in nejevolje, da je danes edino vprašanje višina gospodarske škode, ki bo zaradi tega nastala.
m72
# 30.01.2018 ob 09:22
"Vsi mi smo Mladen

Pa smo res? "


Ne. Nekateri so Lidie, Miroti, Boruti, Janezi, Ladroti, Ilići in ostalo. Nekateri so bili obsojeni, drugi niso. In, vsi hodijo na šiht, ali pa tudi ne, če se jim ne da - pa jim nihče ne teži.
Nikec3
# 30.01.2018 ob 09:40
S policijo razgnati protestnike in narediti red.

Naj se raje lotijo prvega nadzornika Iliča.
conanbarbarian
# 30.01.2018 ob 09:29
Nepokorni
Kaj je narobe s tem da imajo visoke place ? Nic, taksne place bi morali imeti vsi, vendar s taksnimi osebki, ki privoscijo drugim nizke place ni cudno da smo kjer smo !
conanbarbarian
# 30.01.2018 ob 09:22
Podpiram delavce !
Homer.
# 30.01.2018 ob 09:21
@ivod
ob tem protestu pa gre še za zlorabo pojma "Vstala Primorska" ...
------------------------------
Niti ne....
Ljubljana nikoli ni razumela Primorcev.......
Žal je zgleda Primorski usojeno, da mora za svoj obstoj ostati uporna od fašizma 20ih let, prek vojne, čez socializem in sedaj divji neoliberalizem.
V vseh teh obdobjih se je morala in se bo očitno še morala boriti proti tistim, ki mislijo, da so gospodarji. Pa naj si bo to Rim, Beograd ali Ljubljana.
Zato seveda, vstala Primorska!
pajcan
# 30.01.2018 ob 09:15
nepokorni


# 30.01.2018 ob 08:57 Prijavi neprimerno vsebino

Vsi mi smo Mladen

Pa smo res?
A vsi mi mesečno prejmemo 2.500 € neto plače, s srednješolsko izobrazbo?
A vsi mi dobimo 13. plač, kar znese neto 32.500 € letno?
A vsi mi sedimo v nadzornem svetu družbe, kar letno pomeni za kakih 8.000 € sejnin in nagrad?

A smo vsi mi na koncu leta bogatejši za 40.000 €?
A za take organiziramo protestne shode?

A je to prerez slovenskega delavstva?
---------------------
Potem pa pričneš z nizkimi udarci in privoščljivostjo. Res žalostno. Še posebej, ker o delu v Luki ali na dvigalih nimaš pojma.
nepokorni
# 30.01.2018 ob 08:57
Vsi mi smo Mladen

Pa smo res?
A vsi mi mesečno prejmemo 2.500 € neto plače, s srednješolsko izobrazbo?
A vsi mi dobimo 13. plač, kar znese neto 32.500 € letno?
A vsi mi sedimo v nadzornem svetu družbe, kar letno pomeni za kakih 8.000 € sejnin in nagrad?

A smo vsi mi na koncu leta bogatejši za 40.000 €?
A za take organiziramo protestne shode?

A je to prerez slovenskega delavstva?
Homer.
# 30.01.2018 ob 08:53
V tej svinjariji, ki jo delajo z Luko Koper, pa nisem več popolnoma prepričan, da nesreča ni bila zrežirana, z namenom da se najde vzrok za odstavitev nezaželenih (uprave in sindikalistov)..
Poslati nekoga, ki komajda razume kakšno besedo Slovensko, v območje delovanja stroja pa ni prav težko........
Mafijska posla?
Ja, saj nič drugega ne moremo reči, glede na to kar se dogaja!
pajcan
# 30.01.2018 ob 09:48
nepokorni
# 30.01.2018 ob 09:26
___________________
Ugotovljeno je, da takrat delavec udeležen v nesreči ne bi smel biti v skladišču.
pajcan
# 30.01.2018 ob 09:03
V Luki Koper bodo protestirali.
-------------------------------------
Ne samo v Luki. Tam bomo podporniki delavcev in za njihovo zaščito. Mnogi, ki nam bo čas dopuščal bomo tam, da pokažemo pokončno hrbtenico, upor in prezir do Cerarjevih vladnih biričev v službi tujih gospodarjev. To kar počne Cerarjeva vlada z nami smo doživljali Primorci pod fašizmom. Vsi tam pred Luko bomo danes Mladen. Luke ne damo. Ne LJ mafiji ne tujcem!
m72
# 30.01.2018 ob 10:28
"Država je "ukradla" družbeno lastnino in jo proglasila za svojo. Istočasno pa sebe proglasila za upravitelja. Kar ni te lastnine do sedaj uničila in razprodala za drobiž, pa še bo."

Drži skoraj do popolnosti. Le narekovaje bi prestavil s tretje na prvo besedo.
Homer.
# 30.01.2018 ob 10:11
@apollo11
Očitno ti ne vidiš ali gledaš stran?
Odstavljeno vodstvo je ustvarjalo dobiček in rast. Odstavljeno pa je bilo z izmišljeninmi razlogi.
Žerjavisti?
Niti poznam Jovičiča, pa tudi druge ne.
Podpiram vse ki so proti razkroju Luke Koper, kar počne SDH in trenutna uprava.

Država lastnica?
Prosim te!
Država je "ukradla" družbeno lastnino in jo proglasila za svojo. Istočasno pa sebe proglasila za upravitelja. Kar ni te lastnine do sedaj uničila in razprodala za drobiž, pa še bo.
Zato prosim te ne nakladaj te floskule o državni lastnini, kajti to sploh ni gospodar v smislu gospodarnega ravnanja.

Očitno pa tudi ti spadaš v tisto kategorijo nevoščljivih Slovencev, ki ne privoščijo delavcem visokih plač. Ja, Luka Koper ima nadpovprečne plače in te niso zgolj tiste žerjavistov. In kaj je tu narobe, saj je to firma, ki dela dobro, ima visoko rast in prinaša dobičke?
A ja, morda bi po tvoje samo uprava morala imeti visoke plače. Pa ne spet o IPS, ker to niso delavci Luke Koper.......

Pa prosim te, ne omalovažuj delavcev in še zlasti ne žerjavistov, o katerih pojma nimaš kakšno delo opravljajo.
pajcan
# 30.01.2018 ob 09:58
Tao3


# 30.01.2018 ob 09:47 Prijavi neprimerno vsebino
Upam da uprava razhajka to mafijo v Luki Koper, preprosto mislijo da je Luka njihova, njihov zasebni vrt ... kje ste pa še videli da sindikalist pa delavci postavljajo uprave. Malo preveč so se zaredili ...
--------------------
Ja kako pa je prišla "država" do lastništva Luke? Enostavno si je Luko pripisala. Danes država tako kot se obnaša izgleda nismo vsi ljudje skupaj ampak le elite, razni Ilići, nadzorni sveti v rokah mafijskih struktur, tajkunov in tujih marionet. Za mene so delavci prav gotovo večji lastniki od omenjenih.
nepokorni
# 30.01.2018 ob 08:52
@Homer

Nihče noče pojasniti razloga za prekinitev delovnega razmerja Jovičiča na delovnem mestu žerjavista in njegovo novo zaposlitev na delovnem mestu skladiščnika. To se je zgodilo pod Matićevo upravo

Zakaj postane glavni žerjavist in vodja tega sindikata čez noč skladiščnik?

Morda zato, ker sedi v nadzornem svetu družbe kot predstavnik delavcev?
Paperino
# 30.01.2018 ob 14:50
Napetost # 30.01.2018 ob 14:24

Ne vem zakaj imam občutek, da to malce leti na moj komentar. Nobena stavka ni napovedana kolikor je meni znano. Tudi nobenega rivalstva ni med LJ in KP. Eno samo dejstvo je, da oblast, ki je v LJ uničuje gospodarstvo v Istri in ga je skoraj že uničila vse v imenu elite, kateri večina njih tudi pripada. Pa sploh ni nujno da so Ljubljančani.
Homer.
# 30.01.2018 ob 14:35
@Napetost
Vsa podjetja, ki so jih razsuli na Primorski, so uničili "kadri" iz Ljubljane.
Razsuli pa so skoraj vse.......
Pa mi je vseeno če to imenuješ lokalpatriotizem, rivalstvo, ali kaj drugega.
Zdaj je na vrsti Luka Koper..........
Homer.
# 30.01.2018 ob 12:05
@m72
Imaš prav!
Svit-1
# 30.01.2018 ob 09:37
Grem stavit, da bodo tudi Matiču morali plačati za nezakonito odstavitev!!!
Homer.
# 30.01.2018 ob 09:01
@nepokorni
Kako tipično, ko v ospredje pride pregovorna slovenska nevoščljivost......
Potem pa se še malo zamegljuje z bruto plačami......
kamnosek
# 30.01.2018 ob 18:37
Zadel, Ilič. Počakajmo na letne rezultate Luke Koper. Bosta odstopila ali odletela, če bodo slabši od Matičevih?!
Homer.
# 30.01.2018 ob 11:59
@copcop
Grozljivo je to, da vnaprej obsojaš nekoga, kateremu krivdo še nihče ni pripisal.
In očitno ne veš kako se je nesreča zgodila, saj sicer ne bi govoril o nepazljivosti.
Edino nesporno dejstvo je, da je pokojni delavec bil tam, kjer ne bi smel biti, žerjavist na žerjavu pa tega ne more videti.
Torej se lahko upravičeno vprašamo, če ga morda ni kdo tja poslal......
Paperino
# 30.01.2018 ob 11:55
Ma kakšen Jovičič, tukaj ne gre več samo za "nekega" žerjavista, pa čeprav sindikalista. Tukaj gre že zdavnaj za nekaj več. Morda kontinentalci tega ne morejo razumeti, vendar je nam, ki od vedno živimo na tem koncu te države že davno poln kufer tega, da nam iz Ljubljane pošiljajo svoje zanesljive kadre, ki so do sedaj znali samo uničiti vse, kar je prinašalo denar. Lastniki da so? Od kdaj in na kakšen način? A lastniku, ki je to postal s prevaro ni potrebno upoštevati lokalnega prebivalstva in zaposlenih? Še to da dopustimo pa res postanemo raja kretenov na uslugo peščici elite.

Podpiram shod, nisem imel namena se ga udeležiti, še vreme je slabo, ampak ko berem to zavajanje s strani "državnih" oz. elitnih ali pa vladnih nastavljencev (vse je en in isti šmorn) me dobesedno prisilijo, da grem pred luko in jih na "lep" način pošljem u ......
amigo
# 30.01.2018 ob 12:16
Krivi so tisti, ki na nevarna delovna mesta pošiljajo delavce brez znanja jezika in izpita o varstvu pri delu. Tako se zdaj ne ve ali je bil mrtvi delavec Makedonec ali Bolgar. Možno je, da je bil nepismen. Da se takšni delavci z vseh vetrov postavljajo na nevarna delovna mesta pa ni kriv žerjavist.
Homer.
# 30.01.2018 ob 09:12
@nepokorni
Spet si nekaj domišljaš.......
Jovičiču ni bilo prekinjeno delovno razmerje in ni bil na novo zaposlen, ampak je bil prerazporejen na drugo delovno mesto. To pa je v skladu z delovno pravno zakonodajo.
Homer.
# 30.01.2018 ob 08:58
@nepokorni
Normalna praksa je, da nekoga, ki je udeležen v nesreči s smrtnim izidom, začasno umakneš na drugo delovno mesto- Tako bo tudi npr voznik umaknjen kam v delavnico.....
Ne pozabimo, da se za žerjaviste zahtevajo posebne psihofizične sposobnosti. Po taki nesreči, normalen človek zagotovo ne naredi psihološki test......
marcus_aurelius
# 30.01.2018 ob 20:46
Prosil bi da vsi tisti, ki tako kričite kako so luške plače previsoke, pomislite da so v teh plačah všteti tudi 12 urni delavniki, težki delovni pogoji (kjer so žal možne tudi smrtne nesreče), nočne izmene, prazniki in vikendi, gospodarnosti (ki si jo zaposleni zaslužijo s trudom in doseganjem vsakič višjih ciljev!)
Zanimivo je da so ljudje ponavadi jezni nad PRENIZKIMI plačami in stavkajo da se jih dvigne! V tem primeru pa so ljudje PROTI višjim plačam (kjer ko se odšteje vse dodatke niti slučajno niso visoke temveč čisto povprečne), namesto da bi se borili da bi to postal STANDARD! In da bi bili ponosni da imamo take plače v Sloveniji! In da bodo njihovi otroci mogoče enkrat dobili tam službo za tako plačo! To mi ne gre v glavo.
@twwwter
# 30.01.2018 ob 22:57
Vlada bi poslovni model IPS razrešila z eno samo enostavno potezo, ki bi odpravila "gazde", njihovi dobički pa bi šli v dobro prekarcev za njihovo boljšo socialno ekonomsko varnost, brez kakršnihkoli pretresov na trgu dela. Stvar je žalostno preprosta:
Vložiti bi morala in s koalicijo izglasovati zakon o
PREPOVEDI VSEH OBLIK PREKARNEGA ZAPOSLOVANJA.


Pa si tega seveda ne upa. Še več, vse zavožene oblike suženjskega zaposlovanja brez socialne varnosti in dostojanstva za prekarce tudi sama obilo posredno izkorišča v javnem sektorju.
marcus_aurelius
# 30.01.2018 ob 20:46
razen seveda če so komentarji del drugih interesov, posameznih skupin... Ni potrebno bit prav genij za jih opazit...
viški mulc
# 30.01.2018 ob 10:18
Še tisto kar je dobrega bodo zj,......l !!!!!!!!!!!!!
RobiK3a
# 30.01.2018 ob 09:51
Slovenija več ni gospodar svoje usode, naša vlada je marionetna.
Za vsem kar se zadnja leta dogaja v Luki Koper dejansko stojijo "pomembne stranke".
To pa so - Renault (revoz), Mercedes (madžarska), Audi (Madžarska), Opel (Madžarska), Kia(slovaška),VW(slovaška), (audi q5 in q7 slovaška), porsche(slovaśka), Magna (avstrija)
Za menjavami in za vsemi ukrepi v Luki Koper dejansko stoji konzorcij proizvajalcev avtomobilov. To so prave, resnične in edine "gazde" Luke Koper. Ta konzorcij kadruje v SDH, v DUTB, v Luki Koper, v NLB, v Telekomu...
Vlada pa vse le nemo gleda, sprejema lobiste in dela po njihovih željah. Za provizije, seveda.
Neumno javnost pa pita z podpihovanjem nacionalistične histerije.
Zaripla javnost benti čez Hrvate medtem, ko ji zahodne korporacije počasi izmikajo kompletno gospodarsko podstat.

Skrajni cilj konzorcija avtomobilske industrije je pocenitev uslug in dolgoročno lastništvo Luke Koper.
Še prej je seveda delavce treba narediti vdane in pokorne, takšne kot so trgovci v Lidlu in Hoferju, ki bodo brez nerganja in upiranja pripravljeni za mali denar molče delati od zore do mraka, delavci morajo postati amorfna nema maso, ki gleda v tla in ne postavlja vprašanj.
Načrt je preizkušen in deluje.
Slovenci, poslovite se od Luke Koper in njenih dividend, Koprčani in Primorci, poslovite se od koncesnin. Vse bodo požrli Audi, Mercedes, Renault, Porsche, BMW in Volkswagen.
VZMD
# 31.01.2018 ob 11:22
29. skupščina Luke Koper - kljub rekordnim rezultatom SDH stopnjuje kadrovski cunami še z izglasovanjem nezaupnice Upravi, 28. 12. 2017
www.youtube.com/watch?v=fgp_XFM0KUk

Protestni shod pred Vlado RS kot posledica ravnanj in odnosa do upravljanja Luke Koper, 7. 7. 2016
www.youtube.com/watch?v=mRH4o04cgzY

IZREDNE RAZMERE ob prelomni, 27. skupščini Luke Koper d.d., 1.7.2016
www.youtube.com/watch?v=jVTXJwAHYCI
samogledam
# 31.01.2018 ob 05:48
Ko v podjetju ne moreš odslovit delavca je čas za spremembe. Vsak lastnik podjetja bi moral imeti pravico odslovit delavca, tudi iz osebnih razlogov...če z nekom ne moreš shajat in delo trpi do te mere da pride celo do nesreče z smrtnim izidom...je nekaj hudo narobe z našim sistemom, potem ni čudno da se rojevajo gazde, prekarnci, honorarci, začasni, z določenim časom, izkoriščani, ponižani, razvrednoteni...na račun nemoči delodajalca da enemu reče, hvala in nasvidenje sto drugih gor plača in nikoli ne dobi priložnosti da se v delu izkaže in je za to pošteno nagrajen. Ker smo Slovenci že velikokrat dokazali da smo slabi voditelji, nadzorniki in šefi, upam da Luka Koper dobi končno lastnika, ki bo znal vodit podjetje brez afer.
samogledam
# 31.01.2018 ob 05:32
vsekakor so po letu 1991 sindikalisti ugrabili tako Luko kot Železnice...v teh državnih podjetjih vladajo dve struje...zgornji dom in spodnji dom.
VZMD
# 30.01.2018 ob 10:51
Lanska 28. skupščina Luke Koper v znamenju začetka kadrovskega cunamija
www.youtube.com/watch?v=LldalcfDzVs

zredne razmere ob skupščini leta 2016
www.youtube.com/watch?v=jVTXJwAHYCI

Spontani množični shod ob obisku družin pri delavcih Luke Koper
www.youtube.com/watch?v=_r9s4XPAddw
blef
# 30.01.2018 ob 23:31
Nevem, ali ima precej tukajšnih komentatorjev spomin zlate ribice ali kaj. Štala v Luki oziroma državnih institucijah je bila že krepko pred nesrečo delavca, je pa nesreča v sedanjih razmerah jagoda na smetani za nesposobne.
DrKošarke
# 30.01.2018 ob 23:10
marcus_aurelius: Luka Koper si ne more privoščiti, da bi IPS delavce zaposlila, ker enostavno ni denarja in ne bi mogla niti investicij več implementirati. Seveda se za svoje "slabo" plačane kolege tisti, ki imajo 3 jurje ne bodo potegnili. Potegnejo se samo takrat, ko gre za njihove privilegije. Hence, opletanje z vstala primorska je naravnost smešno. Gre za ščitenje privilegijev in nič drugega. Tudi jaz bi rad videl da bi bile plače 3 jurje po komadu ampak žal pri nas ne gre ker smo prerevni.

A uni najnižji si pa ne zaslužijo svojega shoda? Dokler se bodo borili samo za višjo kasto mene na shodih ne vidijo. Sicer se pa vidi že po številu, da niti folk na primorskem ne jemlje več resno.
Geres*
# 30.01.2018 ob 21:56
Svoje mnenje o Luki Koper sem izoblikovala ko so vrlo opletali s parolami Vstala Primorska, ker so se bali za svoje (lepo placane) sluzbe. Obenem pa so leta mirno gledali, kako se izkorisca agencijske delavce in so bili tiho ko rit. Delo v Luki Koper je za redno zaposlene precej lezerno in gre za tipicno socialisticno mentaliteto. Seveda zgolj za redno zaposlene. In ti se seveda hudicevo bojijo za svojo rit, ker take sluzbe na obali ne bodo vec nasli.
Homer.
# 31.01.2018 ob 09:54
@samogledam
Lastnik podjetja?!
Govorimo o podjetju, ki je plod "združenega dela" in je bilo "družbena lastnina". To družbeno lastnino je država tajkunsko olastninila in ves čas dela z njim kot "svinja z mehom" Rezultat je temu primeren in porazen.
Kadrovanje v teh podjetjih je milo rečeno čudno, a bolj primeren izraz bi bil kriminalno. Če ena Glavina odloča o tem da je poslovanje slabo, nakar po ne vem kakšnih kriterijih postavijo upravo, ki o poslovanju Luke nima pojma in še sedaj po enem mesecu pravzaprav ne vedo o delu nič, se pa uspešno zgubljajo z odpovedjo enemu Jovičiču, potem je to lahko samo uvod v dokončen propad. Ne prvine zadnji, pa vendar ta toliko poseben, ker se bo uničilo sicer uspešno podjetje.
Sedaj je LKP prva na severnem Jadranu, jutri bo zgolj tretjerazredna Luka, kateri se je bolje ogniti.
Eno krizo lani so nam oprostili, pri sedanji gori alarmni signal, tretje krize ne bo, ker pretovora ne bo več!
m72
# 30.01.2018 ob 23:27
"Vsa podjetja, ki so jih razsuli na Primorski, so uničili "kadri" iz Ljubljane.
Razsuli pa so skoraj vse......."


Vadili pa so na Štajerskem. Skupaj z lokalnimi barabami. Rezultat pa je isti.
RobiK3a
# 30.01.2018 ob 11:50
Kdo so strici iz ozadja, ki vlečejo vse niti v Luki Koper ?

Jasno, to so proizvajalci avtomobilov (Revoz - Renault, Mercedes, Kia, BMW, Audi, VW), ki želijo čim ceneje usluge. Če bodo obvladali Luko Koper se jim bodo drastično znižali logistični stroški.
Čim večji logistični stroški za proizvajalce avtomobilov pomenijo tem večji dobiček za Slovenijo.
In obratno.
Malce poglejte lobistične stike gospodarskega ministra in predsednika vlade in vse vam bo jasno.
ivod
# 30.01.2018 ob 09:44
Homer.
napisal si mi : "Ljubljana nikoli ni razumela Primorcev......."
podpišem !! ...
mi, Štajerci pa jih razumemo ... samo ... smo malce daleč ... že od Ljubljane oddaljeni ... ohje ...
in če Štajerc pride v Ljubljano ... že itak pozabi, od kod je prišel in da je pred tem mislil tudi na Primorsko ... žal ... tako imamo ...
nepokorni
# 30.01.2018 ob 09:03
Homer. # 30.01.2018 ob 08:58
Normalna praksa je, da nekoga, ki je udeležen v nesreči s smrtnim izidom, začasno umakneš na drugo delovno mesto

Že, že. To narediš tako, da ga premestiš v okviru obstoječe pogodbe o zaposlitvi. Mu pa zato ne prekineš delovnega razmerja in ga ne greš na novo zaposliti, z vsemi razpisnimi postopki iskanja kadra na trgu ... Razen, če se želiš s tem izogniti morebitni odgovornosti. Potem pa ja.

Verjamem pa da je luškim kadrovnikom dolgčas in imajo radi razpise, na katere se prijavi na stotine ljudi, da potem spet izberejo svojega. Mhm.
nvk
# 30.01.2018 ob 14:37
A niso par dni nazaj se zgovarjali glede zamud? Spet svinje krulijo ob koritu.
beninorc
# 30.01.2018 ob 14:47
@Napetost
Vsa podjetja, ki so jih razsuli na Primorski, so uničili "kadri" iz Ljubljane.
Razsuli pa so skoraj vse.......
Pa mi je vseeno če to imenuješ lokalpatriotizem, rivalstvo, ali kaj drugega.
Zdaj je na vrsti Luka Koper..........

kaj res kar poraviš ti.za vse je kriva ljubljana.daj ne piši nebuloz. mehanotehna kdo je bil direktor in kam je vse odpeljal kitajsak ? tomos kdo ga je zapru in odpeljal v tujino. cimos kdo ga je uniču ljubljančan al domačin. kdo je zafural lamo , če je ne bi rešil anglež dans ne bi bila titus . vozila gorica , iskra šempeter in še ti lahko naštejem in 90% ni bila kriva ljubljana ampak lastni ljudje-domačini.aja sem primorec prijatelj moj in nisem tak patriot kt nekateri sam ob prazniku sem čez celo leto , toda tudi realen in ne krivim drugih za lastne napake.in če si - ste takšni patrioti zakaj ne greste na ulice v pomoč delavcem iz cimosa al pa za delavce ( šli ) tomosa , mehanotehne , droge itd itd , zato ker tukaj se gre samo za vas in pika. samo luka koper ker veste da prihaja dan - ker nikoli več ne bo tako kot je bilo. pa vam ne želim nič slabega.toda to je vaša stvar in ne cele primorske.lp
FancyBoy
# 30.01.2018 ob 15:05
Kriv je in naj spoka!
DrKošarke
# 30.01.2018 ob 20:35
Kako ljubljančani uničujejo Luko, če pa ima rekordni dobiček?
Primorski forumaši so ostali v letu 1945. Še vedno mislijo, da divja vojna. Medtem pa mitingirajo za tiste s tremi jurji neto. :) A vsi vemo kdo opravlja najtežja in največ dela v luki. Reveži pri gazdah. Kaj pa če bi se tisti s tremi jurji odpovedali 500im evrom in bi uprava lahko redno zaposlila une, ki so sedaj pri gazdah? ah seveda to pa niti pod razno...

Škoda ker se izkorišča slogan Vstala primorska za te neumnosti.
Bivši uporabnik
# 30.01.2018 ob 19:50
Uvozit 1000 kitajskih pristaniških delavcev pa bo mir.

Kdo je na Gorenjskem mitingoval, ko so prodajali Letališče Brnik?
Kdo je na Gorenjskem organiziral "civilne eko inicijative", ko so sekali gozd za cesto mimo letališča.

Tu smo tiho in delamo.
qayxc
# 30.01.2018 ob 12:58
Laži, uprava ima prav, človek, ki je bi udeležen pri delovni nesreči, v kateri je bil delavec mrtev, mora biti obravnavan, pa ni važno ali je to sindikalist ali ne, vse ostalo je zavajanje javnosti, s strani sindikati in s strani javnosti, ki se ne informira dovolj o dogodkih in samo hlasta po čimvečjem številu bralcev, potem pa nam še predavajo o lažnih novicah in podobno.
Kazalo