Dars upravlja 612 kilometrov avtocest in hitrih cest. Foto: BoBo
Dars upravlja 612 kilometrov avtocest in hitrih cest. Foto: BoBo
Cestninski nadzor Darsa
Najhujše nesreče se zgodijo predvsem zaradi velikih napak in neumnosti, ki jih na cesti zagrešijo posamezni vozniki, zato so potrebne preventivne akcije, so prepričani na Darsu. Foto: BoBo

Avtoceste po nekaterih izračunih ostajajo od sedemkrat do devetkrat varnejše kot ceste nižjih kategorij, je na novinarski konferenci pojasnil vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti pri Družbi za avtoceste RS (Dars) Ulrich Zorin in dodal, da bo Dars letos neposredno za povečanje varnosti namenil 3,6 milijona evrov.

Najhujše nesreče se zgodijo predvsem zaradi velikih napak in neumnosti, ki jih na cesti zagrešijo posamezni vozniki, tako da se bodo na Darsu poleg dodatnih vlaganj v infrastrukturo, posvetili predvsem ozaveščanju voznikov s preventivnimi akcijami.

Velik del pozornosti bodo namenili tudi zamenjavi dotrajanih varnostnih ograj z novimi, ki bodo zagotovile bistveno manjšo možnost preboja vozil. Končni cilj njihovih prizadevanj po Zorinovih besedah na področju prometne varnosti pa so avtoceste brez smrtnih žrtev.

Akcija Reši življenje
Na slovenskih avtocestah in hitrih cestah, ki v dolžino merijo 612 kilometrov, poteka kar polovica vsega cestnega prometa v državi. Za avtocestni sistem je predvidena celovita obdelava podatkov o nesrečah in analiza vzrokov zanje, je še dejal Zorin.

Akcijo Reši življenje, ki je namenjena ozaveščanju o pravilnem razvrščanju na avtocesti, bodo izvedli tudi letos, saj je pravilna razvrstitev vozil, ki niso udeležena v nesreči, nujna, da lahko reševalci čim prej pridejo na kraj nesreče, kar po nekaterih podatkih lahko poveča možnost preživetja ponesrečencev tudi do 40 odstotkov.

Ob vsakem zastoju in kolonah vozil, ne le ob nesreči, mora na avtocesti priti do pravilnega razvrščanja tako, da je med kolono vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za intervencijska vozila, opozarja Zorin in dodaja, da enako velja v predorih.

Barbara Janežič iz Darsovega prometnoinformacijskega centra je opozorila, da lahko ob vsakem koncu tedna do konca avgusta na naših avtocestah in hitrih cestah pričakujemo zelo visoko gostoto prometa proti turističnim krajem, predvsem iz Avstrije proti slovenski in hrvaški Istri. Voznikom priporočajo načrtovanje daljšega časa potovanja in vnaprejšnje razmišljanje o mogočih alternativnih poteh.