Marjan Šarec je avtoprevoznikom obljubil, da bo vlada prisluhnila njihovim težavam. Foto: Facebook Marjan Šarec
Marjan Šarec je avtoprevoznikom obljubil, da bo vlada prisluhnila njihovim težavam. Foto: Facebook Marjan Šarec

Vlada bo prisluhnila avtoprevoznikom, vse težave bomo poskušali reševati z dialogom in v dobri veri, da omogočimo razvoj tudi tej panogi, ki je zelo pomembna za uspešno in učinkovito gospodarstvo.

Marjan Šarec
Avtoprevozniki so opozorili na problematiko nelojalne konkurence iz tujine, nepretočnosti slovenskih avtocest in visoke cestnine. Foto: BoBo

Srečanja avtoprevoznikov v Ajdovščini sta se udeležila tudi predsednik vlade Marjan Šarec in minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli in pozdravila več kot 2.000 zbranih avtoprevoznikov in članov njihovih družin.

"Vlada bo prisluhnila avtoprevoznikom, vse težave bomo poskušali reševati z dialogom in v dobri veri, da omogočimo razvoj tudi tej panogi, ki je zelo pomembna za uspešno in učinkovito gospodarstvo," je po koncu uradnega dela povedal Šarec. Poudaril je, da si avtoprevozniki želijo predvsem gradnje tretjega pasu na slovenskih avtocestah in tretjo razvojno os, zaradi nelojalne konkurence pa bo po besedah premierja treba okrepiti inšpekcijski nadzor.

Avtoprevozniki so sicer že imeli prvi pogovor z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, tudi v prihodnje pa se bodo pogovarjali in sproti reševali nakopičene težave. "Ne govorimo o zahtevah, pač pa o izzivih, ki so pred nami. Dogovorili smo se, da se bodo mesečni sestanki ministrstva in avtoprevoznikov nadaljevali tudi v mojem mandatu. Naredili bomo neki časovni okvir, kako bomo te izzive postopoma reševali. Samo z dogovarjanjem, samo z vzajemnim delom se lahko zadeve spreminjajo na bolje," je ob robu srečanja povedala Bratuškova.

"Pustijo naj nam dobro delati"
"Mi si želimo le, da bi nam vlada postavila sprejemljive pogoje in da nam pustijo dobro delati, ker bo s tem za vse več in bolje," je bil jasen ajdovski avtoprevoznik Milan Slokar, ki je tudi predsednik sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri združenju za promet Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Predsednik sekcije za promet pri OZS-ju Peter Pišek pa je izrazil prepričanje, da bi sektor prometa moral postati strateška gospodarska panoga. "Sektor transporta in logistike namreč ustvari 17 odstotkov BDP-ja v Sloveniji. Bolje moramo izkoristiti tudi geostrateško lego Slovenijo in povečati blagovne tokove skozi Slovenijo," je poudaril. Opozoril je tudi na nelojalno konkurenco iz tretjih držav in obenem pozval sindikate, naj javno izpostavijo tiste prevoznike, ki kršijo delovno zakonodajo.

Pomembna panoga
Zbrane je nagovoril tudi župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Dejal je, da je prevozništvo pomembna gospodarska panoga v občini, čeprav je zdaj prevoznikov manj, kot jih je bilo v preteklosti. V ajdovski občini deluje 60 prevozniških podjetij, ki zaposlujejo 250 delavcev in letno ustvarijo za 38 milijonov evrov prometa.

Srečanje se bo nadaljevalo do poznega večera, udeležencem pa se ob tem predstavljajo številni razstavljavci, podjetja, ki delujejo na področju prometa in logistike. Organizatorji, sekcija za promet pri OZS-ju in sekcija za cestni transport pri GZS-ju, si želijo, da bi sedanja prireditev prerasla trenutne okvire in se razvila v večdnevno prireditev in morebitni logistični sejem.

Vlada bo prisluhnila avtoprevoznikom, vse težave bomo poskušali reševati z dialogom in v dobri veri, da omogočimo razvoj tudi tej panogi, ki je zelo pomembna za uspešno in učinkovito gospodarstvo.

Marjan Šarec
Šarec avtoprevoznikom obljubil posluh vlade
Šarec avtoprevoznikom obljubil posluh vlade