Na čelo Pošte Slovenije je Tomaž Kokot kot začasni direktor prišel marca lani, ko je vodenje sporazumno po skoraj desetih letih prekinil Boris Novak, tudi sam na to mesto imenovan v času prejšnje vlade Janeza Janše. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na čelo Pošte Slovenije je Tomaž Kokot kot začasni direktor prišel marca lani, ko je vodenje sporazumno po skoraj desetih letih prekinil Boris Novak, tudi sam na to mesto imenovan v času prejšnje vlade Janeza Janše. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pregled postopkov bo izvedla odvetniška pisarna Ulčar & partnerji, sta poročala časopis Delo in portal Necenzurirano. Odvetniška pisarna bo lahko na podlagi sklepa, ki ga je uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) sprejela 20. aprila in so ga pridobili na Necenzurirano, zaslišala vse vpletene in dobila neomejen dostop do celotne dokumentacije.

Pod sklep o izvedbi zunanjega pravnega pregleda imenovanja generalnega direktorja Pošte Slovenije so po poročanju portala podpisani vsi trije člani uprave SDH-ja: njen predsednik Janez Žlak, Janez Tomšič in pred kratkim imenovani Peter Drobež. S to potezo se želijo po informacijah virov omenjenega portala na SDH-ju zavarovati pred odgovornostjo za sporno dogajanje na Pošti Slovenije in morebitno krivdno razrešitvijo. Tomaž Kokot odločitve SDH-ja za Delo ni komentiral.

Nadzorni svet Pošte Slovenije je 1. februarja letos za novega generalnega direktorja družbe imenoval Kokota, ki je že pred tem opravljal funkcijo začasnega generalnega direktorja omenjene družbe v državni lasti.

Očitki o političnem kadrovanju v vrhu Pošte

Kokot je na čelo družbe kot začasni direktor prišel marca lani, ko je vodenje Pošte sporazumno po skoraj desetih letih prekinil Boris Novak, tudi sam na to mesto imenovan v času prejšnje vlade Janeza Janše. Še preden je postal začasni direktor, je SDH Kokota imenoval v nadzorni svet, ki ga je do imenovanja v poslovodstvo tudi vodil.

Sorodna novica Vodstvo Pošte Slovenije s polnim mandatom prevzema Tomaž Kokot

V javnosti so se pojavljali številni očitki o političnem kadrovanju v vrhu Pošte Slovenije, saj je Kokot že dobro desetletje svetnik SDS-a v občini Poljčane, kjer je neuspešno kandidiral tudi za župana. Kokot je sicer magister ekonomskih in poslovnih ved, trenutno pa opravlja doktorski študij na področju projektnega menedžmenta.

Poleti sta poslovodstvo sporazumno zapustila Andrej Rihter in Vinko Filipič, razpis za novega direktorja pa se je vlekel vse od lanskega maja, pri čemer naj bi nastajala tudi nesoglasja med člani nadzornega sveta. Decembra so mediji poročali o tem, da je Matjaž Fortič, ki je bil v nadzorni organ imenovan v kvoti nekdanjega SMC-ja, na SDH podal prijavo nedovoljenega pritiska v povezavi z imenovanjem novega generalnega direktorja.