Kokot je vodenje prevzel marca, predtem je bil prvi nadzornik Pošte. Foto: Televizija Slovenija
Kokot je vodenje prevzel marca, predtem je bil prvi nadzornik Pošte. Foto: Televizija Slovenija

Seja nadzornega sveta, na kateri bi obravnavali pravno mnenje, ki ga je pri odvetniku Stojanu Zdolšku naročila revizijska komisija nadzornega sveta, je bila po poročanju Dela tik pred zdajci odpovedana, Slovenski državnih holding (SDH) pa je vmes imenoval dva nova nadzornika. Ta naj bi bila po navedbah časopisa iz vrst SDS-a, ki zdaj nadzorni svet popolnoma obvladuje.

Kokot, sicer tudi svetnik SDS-a v občini Poljčane, za zasedanje položaja naj ne bi imel ustreznih izkušenj. Po pomoč se je obrnil na odvetnika Francija Matoza. Ta je pripravil pravno mnenje o Zdolškovem pravnem mnenju. Zdolšek naj bi za pravno mnenje, za katerega se je dogovoril član revizijske komisije nadzornega sveta Pošte Aleš Buležan, zdaj že nekdanji nadzornik družbe, zaračunal 35000 evrov brez DDV-ja. Kot kaže, pa zanj očitno ne bo dobil plačila.

Matoz je namreč po poročanju Dela zapisal, da bi bila Pošta Slovenije ta račun dolžna plačati le, če bi Zdolškovo storitev naročila oseba, ki je pooblaščena družbo zastopati navzven. Buležan pa takšnega pooblastila nima oz. ga ni imel. Prav tako takšnega pooblastila nima predsednik revizijske komisije Matjaž Fortič, ki sicer spada pod okrilje stranke SMC, a je vprašanje, koliko časa bo še nadzornik Pošte Slovenije, še dodaja časopis. Po Matozovem mnenju je preverjanje pravilnost razreševanja vodstvenih delavcev v domeni poslovodstva družbe, torej uprave, nikakor pa ne v domeni nadzornega sveta.

Renko je za STA povedal, da se je nadzorni svet Pošte na zadnji seji seznanil z obema pravnima mnenjema. Začasnemu direktorju so naložili, da poda pisno izjavo glede navedb v dokumentih odvetnika Zdolška. Sicer pa Kokot uživa zaupanje nadzornega sveta. Ob tem je predsednik nadzornikov poudaril, da je Kokotov mandat začasne narave, vodenje družbe je prevzel 1. aprila, imenovan pa je bil do imenovanja novega generalnega direktorja, a ne več kot za eno leto. "Z upoštevanjem rokov bo nadzorni svet pravočasno nadaljeval ustrezne postopke izbora," zagotavlja.