Rok za plačilo obroka je sicer 10. april, a na ta dan zaradi velikonočnih praznikov banke ne izvajajo prometa. Foto: Pixabay
Rok za plačilo obroka je sicer 10. april, a na ta dan zaradi velikonočnih praznikov banke ne izvajajo prometa. Foto: Pixabay

Obveznosti, ki zapadejo v petek, 10. aprila, se ne prenesejo na naslednji delovni dan. Te bodo pravočasno poravnane le, če bodo plačane v četrtek, 9. aprila, izpostavljajo na Finančni upravi RS.

Ker je eden izmed pogojev za uveljavitev izredne pomoči iz prvega protikoronskega svežnja tudi, da ima prosilec poravnane vse davčne in nedavčne obveznosti, Furs opozarja: "Vsi, ki ste že oddali davčni obračun za lani do vključno 31. marca, morate obrok za mesec marec ali obrok za prvo trimesečje ter morebitno poračunsko akontacijo plačati najpozneje do 9. aprila."

Če bo namreč interventni zakon objavljen v uradnem listu ta petek, bo začel veljati v soboto. To pa bo potem tudi dan, na katerega se bodo preverjali pogoji poravnanih davčnih obveznosti, so pojasnili.

Evropski plačilni sistem vsako leto med prazniki miruje

Banke in hranilnice v času velikonočnih praznikov ne izvajajo medbančnega plačilnega prometa, ker takrat evropski plačilni sistem Target 2 ne deluje. Ta bo letos miroval v petek, 10. aprila, ko je v večini držav EU-ja že praznični dan, in v ponedeljek, 13. aprila. Oba dneva bo zaprta tudi Ljubljanska borza.

Furs odgovarjal na vprašanja podjetij in samostojnih podjetnikov