Sevčnikar v odprtem pismu spominja na ustni dogovor o izpolnitvi tretje stavkovne zahteve sindikata po zamenjavi direktorja direktorata za energetiko na ministrstvu za gospodarstvo Kopača. Foto: MMC RTV SLO
Sevčnikar v odprtem pismu spominja na ustni dogovor o izpolnitvi tretje stavkovne zahteve sindikata po zamenjavi direktorja direktorata za energetiko na ministrstvu za gospodarstvo Kopača. Foto: MMC RTV SLO

Sindikat delavcev v energetiki v odprtem pismu predsednika vlade Boruta Pahorja opozarja, da jim je dal ustna zagotovila o zamenjavi direktorja direktorata za energetiko Janeza Kopača, ko so napovedali stavko.

"Verjeli smo vam, in to je bil tudi razlog, da je Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije pristopil k podpisu dogovora in odpovedi generalne stavke, ki smo jo napovedali za 12. oktober," je zapisal predsednik sindikata Branko Sevčnikar.

"Kopač veselo trosi laži"
Medtem ko so v sindikatu dogovor spoštovali in stavko odpovedali, pa "Kopač še naprej veselo trosi laži in zavaja slovensko javnost o okoliščinah projekta gradnje nadomestnega bloka 6 v Tešu, se spreneveda o odkopnih zalogah premoga v Šaleški dolini in s tem postavlja na laž ugledne slovenske rudarske strokovnjake ter potvarja resnice o reorganizaciji slovenske elektrodistribucije."

Tudi v Premogovniku Velenje zavračajo trditve Janeza Kopača, da komisija za ugotavljanje zalog ni ugotavljala kurilne vrednosti premoga v premogovniku, ker za to ni pristojna, ter da HSE in ministrstvo za gospodarstvo nimata podatkov o tem, koliko premoga za TEŠ 6 je v Velenju. V sporočilu za javnost so predstavniki premogovnika še zapisali: "Direktor direktorata očitno ne ve prav dobro, kaj komisija, ki je v pristojnosti njegovega direktorata, pravzaprav počne."

Ob tem tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić po Sevčnikarjevih besedah "veselo oznanja slovenski javnosti, da ga nima namena zamenjati, ker da je to njen najbolj priden uradnik, ki izpolnjuje vse njene zahteve in naloge, ki mu jih dodeli".

Radićeva ovira delo komisije?
Prav tako so v sindikatu prepričani, da ministrica ovira delo agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, saj "po njenem mnenju ta agencija ni sposobna in kompetentna za to, da bi opravljala naloge, za katere je bila ustanovljena."

Pahorja so še posvarili, naj ne bo vnovič začuden, če se mu bo "preprosto zgodil slovenski delavec".