Sedež Siemensa v Münchnu. Foto: EPA
Sedež Siemensa v Münchnu. Foto: EPA

Industrija proizvodnje električne energije se hitro spreminja, pri tem pa je vse večji poudarek na obnovljivih virih energije, je dejala članica uprave Siemensa Lisa Davis. Zato bo Siemens odpuščal v oddelkih, ki proizvajajo sestavne dele naprav za pridobivanje nafte, plina in dele za plinske elektrarne.

V Nemčiji bodo tako odpustili 2.600 zaposlenih, v preostali Evropi 1.100 in v ZDA 1.800. V industriji fosilnih goriv je sicer zaposlenih 47.000 ljudi.

Dobiček upadel z 2,4 na 2,2 milijarde evrov
Nemški industrijski velikan je sicer prejšnji teden sporočil, da mu je v tretjem četrtletju čisti dobiček na letni ravni upadel z 2,4 na 2,2 milijarde evrov.

Najslabše se je tokrat odrezal segment izdelkov za industrijo električne energije in zemeljskega plina, kjer je dobiček upadel za 40 odstotkov.

Nemški sindikat IG Metall se je že kritično odzval na napovedano odpuščanje. "Načrtovano zmanjšanje števila delovnih mest in zapiranje tovarn sta napad na zaposlene," je dejal vodja sindikata Jürgen Kerner. Tako veliko odpuščanje je po njegovem mnenju popolnoma nesprejemljivo za družbo, ki je v tako dobrem položaju.