Sij je prek družbe Dilon v 72-odstotni lasti ruske družine Zubicki, četrtino delnic pa ima država. Foto: BoBo
Sij je prek družbe Dilon v 72-odstotni lasti ruske družine Zubicki, četrtino delnic pa ima država. Foto: BoBo

Prvi mož Slovenske industrije jekla Anton Černih je pojasnil, da je rast dobička pred davki, obrestmi in amortizacijo (EBITDA) posledica preusmeritve skupine v izdelke z višjo dodano vrednostjo. Podjetja znotraj skupine Sij so okrepila proizvodnjo nerjavnih pločevin in posebnih, odpornih pločevin, medtem ko se je zmanjšala proizvodnja konstrukcijskih izdelkov. To se je izkazalo za dobro potezo, saj so cene in dodana vrednost omenjenih izdelkov višje, je poudaril.

Prihodki so se tako povečali za sedem odstotkov v primerjavi z istim lanskim obdobjem. EBITDA pa se je zvišal za 85 odstotkov, na 47 milijonov evrov. Čisti dobiček je dosegel 18,9 milijona evrov, medtem ko je v istem obdobju lani skupina imela 6,4 milijona evrov čiste izgube.

Finančni direktor in namestnik predsednika uprave Igor Malevanov je ob tem pojasnil, da Sij letos na ravni skupine pričakuje za 736,5 milijona evrov prihodkov, 12 odstotkov več kot lani, EBITDA naj bi dosegel 85,2 milijona evrov, 109 odstotkov več kot lani, čisti dobiček pa bo presegel 30,5 milijona evrov. Leta 2013 je imela skupina pet milijonov evrov čiste izgube.

V naslednjem desetletju za naložbe 400 milijonov
Černih je poudaril, da bodo letos naložbe dosegle 36,6 milijona evrov. Do leta 2025 bo družba za naložbe namenila od 350 do 400 milijonov evrov - do leta 2020 250 milijonov evrov, od 2020 do 2025 pa še okoli 100 oz. 150 milijonov evrov. S tem bodo še bolj optimizirali proizvodnjo in povečali svojo konkurenčnost.

Prvi mož družbe računa na to, da se bo družba okrepila, sam pa ne izključuje niti prevzemov. V Sloveniji se mu kot zanimivi prevzemni tarči zdita Štore Steel in Sistemska tehnika, vendar o povezovanju oz. prevzemanju ni nič dorečenega. Sta pa to za Sij zaradi komplementarnosti proizvodnje zagotovo zanimivi družbi, je dejal.

Prvi mož Sija pravi, da bo skupina, ki sodi v vrh proizvajalcev nerjavečega jekla v Evropi, glede na obseg proizvodnje ostala na podobni ravni kot doslej, bo pa krepila proizvodnjo izdelkov z višjo dodano vrednostjo. Pri razvoju je kot oviro navedel visoko ceno plina, ki ga dobavlja Geoplin, kar zdaj pregleduje tudi varuh konkurence, pa tudi še vedno nerealiziran projekt novega 220-kilovoltnega daljnovoda do družbe Metal Ravne.

Ves dobiček bodo ponovno vložili
Sij - ta je prek družbe Dilon v 72-odstotni lasti ruske družine Zubicki, četrtino delnica pa ima država - bo po napovedih Černiha ves dobiček ponovno vložil. Sodelovanje z državo, je povedal, da je dobro, predstavniki države pa so zadovoljni z rezultati. Na vprašanje, ali je bil že kakšen predlog, da bi večinski lastnik odkupil delež od države, pa je dejal, da za te predloge ne ve.