Nadzorni svet v povezavi s prodajo Mercatorjevih delnic v petek ni sprejel nobene nove odločitve, zato ima uprava še naprej pooblastilo za prodajo tega deleža. Foto: BoBo
Nadzorni svet v povezavi s prodajo Mercatorjevih delnic v petek ni sprejel nobene nove odločitve, zato ima uprava še naprej pooblastilo za prodajo tega deleža. Foto: BoBo

pravi Ivan Simič, ki je odstopil kot član nadzornega sveta NKBM-ja, saj nadzorniki niso želeli priti do dna sumom nepravilnosti.

Nadzorniki Nove KBM bi v petek morali odločati o morebitnem odhodu predsednika NS-ja Dušana Jovanoviča s tega položaja, saj se pojavljajo sumi več profesionalno in moralno spornih dejanj. A Jovanovič se je na čelu sveta obdržal, odšel pa je Simič. Pravi, da zato, ker so nekateri nadzorniki želeli preteklim napakam priti do dna, vendar pri drugih ni bilo podobne želje.

"Jovanovič bi moral sam odstopiti"
Meni, da bi Jovanovič moral odstopiti že sam, in sicer iz moralnih razlogov, če ne drugega. "Žal, v Sloveniji nemoralno vedno bolj postaja moralno in moralno vedno bolj nemoralno. Moralni kriteriji so popolnoma porušeni," je dejal.

Njegov Inštitut za ekonomsko in korporativno upravljanje je namreč sodeloval z Agrokorjevo družbo Ledo, za katero je lani izdelal pravno mnenje, Agrokor pa se zdaj poteguje za nakup Mercatorja, ki ga v konzorciju z drugimi kupci prodaja tudi NKBM. Jovanovič pa se na decembrski seji nadzornega sveta tudi ni izločil iz odločanja o prodaji nekaj več kot petodstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

"Kar je bilo, je že zastaralo"
Sicer pa Simič pravi tudi, da se je naveličal nenehno poslušati, da "kar je bilo, je bilo in je že zastaralo ter da nekaj ni kaznivo dejanje". "Takšna razmišljanja razumem, kot da vsem tistim, ki naj bi se okoristili in naj bi z napačnimi potezami ter odločitvami povzročili nepotrebne izgube banke, sedaj ne moremo popolnoma nič." Občuduje delničarje, ki so izgubili denar, da to tako mirno prenašajo.

AUKN bo ukrepal
Nad dogajanjem v nadzornem svetu NKBM-ja je zaskrbljena tudi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Pravijo, da vzbuja resne pomisleke o sposobnosti nadzornega sveta kot organa, da resno in odgovorno opravlja svoje zaupane naloge nadzora nad drugo najpomembnejšo banko v Sloveniji.

"Stališče AUKN v vlogi pomembnega delničarja je, da je tako delovanje nedopustno in ni v interesu banke niti delničarjev. Za zaščito državnega premoženja bomo zato ukrepali skladno z zakonskimi pristojnostmi, ob tem pa zelo aktivno sodelujemo z ustreznimi pristojnimi državnimi organi in Banko Slovenije," so zapisali.