Predsednik avstrijske gospodarske zbornice Christoph Leitl je poudaril, da je v Sloveniji zaradi avstrijskih vlagateljev trenutno zaposlenih okoli 15 tisoč ljudi. Foto: BoBo
Predsednik avstrijske gospodarske zbornice Christoph Leitl je poudaril, da je v Sloveniji zaradi avstrijskih vlagateljev trenutno zaposlenih okoli 15 tisoč ljudi. Foto: BoBo
Avstrijski Mark z novo proizvodnjo na Ptuju

Avstrijski gospodarstveniki so obiskali ptujski obrat podjetja Mark Metal, ki letno z okoli 500 zaposlenimi z izdelavo izdelkov za avtomobilsko industrijo ustvari 70 milijonov evrov prihodkov. Nova proizvodna hala na Ptuju, ki meri okoli 8 tisoč kvadratnih metrov, ponuja družbi, ki je pred tem delovala v Majšperku, nove razvojne priložnosti.

Vzpostavitev proizvodnje na Ptuju je lastnika stala 8 milijonov evrov, v naslednjih treh letih pa nameravajo proizvodnjo povečati za nekaj desetkrat in podvojiti število zaposlenih. Po poročanju novinarja TV Slovenija Tomaža Karata naj bi v ptujskem obratu, ki za evropske avtomobilske gigante proizvede 2 milijona kosov najrazličnejših izdelkov na leto, namreč v treh letih letno proizvodnjo povečali kar na od 60 do 80 milijonov kosov, cilj družbe pa je do leta 2020 petkrat povečati čiste prihodke, ki zdaj znašajo 3,4 milijone evrov.

Avstrijska gospodarska delegacija pa bo obiskala tudi Luko Koper, za sredo pa je načrtovan gospodarski forum s predsednikoma in gospodarskima ministroma obeh držav. Po besedah Leitla bo beseda tekla tudi o aktualnem projektu vzpostavitve proizvodnje graške Magne Steyr v Hočah, ob tem pa ga veseli, da je v Sloveniji še veliko drugih manjših in srednjih podjetij, ki so nastala s pomočjo avstrijskih vlagateljev. Glede nasprotovanja objektu Magne Steyr v lokalnem okolju pa je Leitl dejal, da je "pravica vlagatelja načrtovati svoje investicije, prav tako pa je pravica države, da se odloči, ali si naložbe želi ali ne".

Leitl nezadovoljen z nadzorom na meji
V zvezi z nezadovoljstvom predvsem manjših slovenskih podjetij zaradi novih pravil, ki jim domnevno onemogočajo normalno poslovanje v severni sosedi, zaradi česar Avstriji očitajo diskriminacijo, je dejal, da smo vsi skupaj enakopravni člani Evropske unije, "vendar pa ima vsaka država svoje zakone". "Ko avstrijski podjetnik dela v Sloveniji, se mora držati slovenske zakonodaje in davčne zakonodaje. Enako velja tudi za delovne razmere in pravice zaposlenih, ki želijo delati v Avstriji," je ponazoril.

Je pa Leitl kot zagovornik prostega pretoka blaga in storitev tudi sam velik nasprotnik znova uvedenih pregledov na avstrijsko-slovenski meji, ki sta sicer obe del schengenskega območja. To po njegovih besedah zaradi čakanja na mejah in dodatnega pisarniškega dela vsem povzroča poslovno škodo. Kot je dejal, se zaveda, da je to posledica migrantske krize, za katero Evropa še ni našla prave rešitve, upa pa, da se bo vse skupaj čim prej umirilo in ne bo več razlogov za nikakršno mejo.

Avstrijski Mark z novo proizvodnjo na Ptuju