Načrtovana lakirnica družbe Magna Steyr razburja kmete iz sosednjih občin. Foto: EPA
Načrtovana lakirnica družbe Magna Steyr razburja kmete iz sosednjih občin. Foto: EPA

Ob postavitvi lakirnice Magne Steyr se kmetom, ki bodo ostali brez njiv, še vedno poraja niz vprašanj, ki so brez odgovorov. Med drugim še ni jasno, ali bodo lahko dobili zemljo v državni lasti oziroma od Sklada kmetijskih zemljišč, ki pa jo ima zdaj v zakupu Perutnina Ptuj.

Kmet Rado Lobnik ob tem opozarja, da bi "tisto, kar ima v lasti oziroma najemu, takoj vzeli, da pa bi mu dali možnost odkupa, pa očitno traja. Ne vem, ali ima Perutnina Ptuj tako moč, da teh najetih zemljišč ne bo sprostila."

Da bi nadomestili kmetijska zemljišča, naj bi posekali del gozda, ki pa meji na občino Miklavž na Dravskem polju, čemur ti prebivalci močno nasprotujejo, zato že napovedujejo ustanovitev civilne iniciative. Kmet Sandi Fingušt ob tem opozarja, da so "naši predniki vedeli, zakaj tam saditi gozd. Prvič zaradi vetrnih zapor, drugič pa zato, ker tam nič ne raste."

Župan občine Miklavž na Dravskem polju Leo Kremžar opozarja, da gre za načrtovan posek 70 hektarjev gozda. "Gozdovi so tu nastali in so vzdrževani zato, ker so edina zaščita pred vetrovi in tovrstnimi nevšečnostmi. Čeprav gre za območje, ki ni v naši občini, pa meji na našo občino in bo tega gozda v nekaterih predelih zelo malo, s tem pa se bo tudi zelo spremenilo življenje v naši občini," opozarja Kremžar.

Neuradno naj bi se prav zaradi zaščite gozda že ustanavljala civilna iniciativa, ki naj bi se predvidoma sestala že prihodnji teden.

Nasprotujejo nadomestnim zemljiščem zaradi Magne
Nasprotujejo nadomestnim zemljiščem zaradi Magne