Delež vseh davčnih prihodkov v slovenskem BDP-ju je znašal 22,1 odstotka (podatek za leto 2016), kar Slovenijo uvršča na 21. mesto v EU-ju. Foto: BoBo
Delež vseh davčnih prihodkov v slovenskem BDP-ju je znašal 22,1 odstotka (podatek za leto 2016), kar Slovenijo uvršča na 21. mesto v EU-ju. Foto: BoBo
Dohodnina
Glede na deleže BDP-ja Slovenija pobere za 5,5 odstotka manj od povprečja EU-ja iz naslova davka na dobiček in dohodnine, višji deleži pa se v proračun stekajo iz davkov na proizvodnjo in uvoz, trošarin in DDV-ja. Foto: BoBo

Delež vseh davčnih prihodkov v slovenskem BDP-ju je znašal 22,1 odstotka (podatek za leto 2016), kar Slovenijo uvršča na 21. mesto v EU-ju. Nižji je bil tudi primerjavi z vsemi sosednjimi državami. Pod povprečjem EU-ja (26,6 odstotka) sta se uvrstili tudi Madžarska (25,6 odstotka BDP-ja) in Hrvaška (26 odstotkov BDP-ja), nad evropskim povprečjem pa sta bili Italija z 29,6 odstotka BDP-ja in Avstrija s 27,4 BDP-ja. Najvišje davčne obremenitve imajo Danska, Švedska in Finska.

Glede na deleže BDP-ja Slovenija pobere za 5,5 odstotka manj od povprečja EU-ja iz naslova davka na dobiček in dohodnine, višji deleži pa se v proračun stekajo iz davkov na proizvodnjo in uvoz, trošarin in DDV-ja.

"Davčne obremenitve so v Sloveniji malo nižje kot v EU-ju, na drugi strani pa so malo višji socialni prispevki. Davčni prihodki so približno za 4,5 odstotne točke nižji. Višji so socialni prispevki, predvsem zaradi višjih socialnih prispevkov gospodinjstev, ki so za 3,4 odstotne točke višji. Socialni prispevki pa so malo nižji, in sicer za 1,4 odstotne točke nižji kot v EU-ju," je pojasnila v. d. direktorice SURS-a Genovefa Ružić.

Nadpovprečni socialni prispevki
Socialni prispevki v Sloveniji znašajo 14,8 odstotka BDP-ja, kar Slovenijo po navedbah Ružićeve uvršča na visoko šesto mesto v EU-ju. 60,1 odstotka jih prispevajo gospodinjstva, medtem ko so socialni prispevki delodajalcev v letu znašali 37,7 odstotka celotnih socialnih prispevkov. "Najnižje socialne prispevke imajo Švedska, Danska in Irska, kar pomeni, da imajo nekatere države visoke prispevke in nizke davke in obratno. Podrobna primerjava med državami je zelo težka, mogoče tudi neprimerna, saj so davčni sistemi po državah zelo različni," je opozorila Ružićeva in dodala, da je zato treba vedno pogledati celotno obremenitev z davki in socialnimi prispevki kot delež BDP-ja in tu je Slovenija pod evropskim povprečjem, ki znaša 39,8 odstotka BDP-ja.

Slovenija na sredini EU-ja
Davčni prihodki so skupaj s socialnimi prispevki v Sloveniji lani znašali 36,9 odstotka BDP-ja, medtem ko je povprečje EU-ja znašalo 39,8 odstotka (podatek je za leto 2016, vendar po mnenju SURS-a za leto 2017 ne bo bistveno drugačen).

Slovenija je glede prihodkov iz davkov in vseh socialnih transferjev uvrščena v sredini držav EU-ja, na 14. mesto. Podoben delež, nekaj manj kot 37 odstotkov BDP-ja, pa od davkov in socialnih transferjev pobere Portugalska. Na prvih treh mestih so Francija, Danska in Belgija, na zadnjih Bolgarija, Romunija in Irska. Tako kot na področju davkov pa v seštevku davkov in socialnih prispevkov v odstotku BDP-ja Slovenijo prehitevajo vse štiri sosednje države.