Desetletja na policah, dve leti do propada. Foto: BoBo
Desetletja na policah, dve leti do propada. Foto: BoBo
Anje ni več

V petek ste na prodajnih policah zaman iskali revijo Anja, ki je v tiskarni niso želeli predati podjetju Delo Revije, saj to že nekaj mesecev ni plačalo tiska. Podobna usoda prihodnji teden po vsej verjetnosti čaka tudi revije Jana, Lady, Stop in Obrazi. Lastnik in direktor podjetja Delo Revije pa medtem, ko uničuje ena, ustanavlja druga - nova podjetja, za Dnevnik poroča Seku M. Conde.

Ne glede na to, ali ste redni bralci tovrstnih revij ali pa se vam zdijo poneumljajoče; dejstvo je, da nekaterih kmalu ne bo več. Tudi takšnih, ki so preživela desetletja različnih gospodarskih, družbenih in političnih razmer, oblikovala javno mnenje in vsaka na svoj način ozaveščala bralce. Neodgovornemu lastniku jih je uspelo uničiti v dobrih dveh letih.

O lastniku in direktorju podjetja Delo Revije Mateju Raščanu smo v preteklih dneh obširno poročali. Pa tudi o nezavidljivih razmerah v podjetju. V četrtek je največji upnik NKBM objavil javno dražbo blagovnih znamk podjetja, uspeh dražbe pa je malo verjeten. Cena znamk je previsoka, kupiti jih bo mogoče zgolj v svežnju. "Celo človek ima občutek, da je namenoma bil dan razpis na tak način, da zagotovo sploh ne bo prišlo do dražbe," meni trženjski strokovnjak Janez Damjan.

Medtem pa honorarni sodelavci še zmeraj čakajo na svoje plačilo, vsi v podjetju pa na začetek postopka prisilne poravnave. Ta bi bila po Raščanovem mnenju tako za družbo kot tudi za sodelavce najboljša rešitev, ki bi zagotovila ohranitev največ delovnih mest in kontinuiteto izhajanja revij.

Podobno usodo, kot je doletela naše največje časopisno podjetje, verjetno lahko pričakuje tudi podjetje Rašica Point, katerega lastnik je prav tako Raščan in kjer so že začeli zamujati z izplačili plač. Je pa Raščan včeraj v sodni register, kot poroča časnik Finance, vpisal novo podjetje Rašica invest in zanj zagotovil minimalni ustanovni kapital 7.500 evrov.

Anje ni več