ESS naj bi ponovno zasedal naslednji teden, predvidoma v petek. Foto: MMC RTV SLO
ESS naj bi ponovno zasedal naslednji teden, predvidoma v petek. Foto: MMC RTV SLO

V tem trenutku so blokade tako široke, da bi težko govorili o perspektivi za gospodarski razvoj.

Samo Hribar Milič
Žerjav opozarja na odgovornost vseh socialnih partnerjev za dosego socialnega sporazuma. Foto: MMC RTV SLO

Glede na to, da je danes svetovni dan spanja, dvomim, da bodo danes kakšni resnejši premiki.

Predsednik sindikata Pergam Janez Posedi pred sejo ESS-ja
Semolič meni, da je najpomembneje, da se socialni partnerji danes dogovorijo, kako bodo delali v prihodnje. Foto: BoBo

Socialni partnerji so na seji Ekonomsko socialnega sveta obravnavali pripombe in pobude delojemalske in delodajalske strani na vladna izhodišča za nov socialni sporazum.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je po seji dejal, da so se socialni partnerji dogovorili, da se čim prej oblikuje tripartitna skupina, ki bo nemudoma začela delati na usklajevanju izhodišč socialnega sporazuma, ki naj bi jih dokončno uskladili do konca marca, kar bi po Semoličevih besedah pomenilo, da bi lahko začeli delati na samem sporazumu.

Sam ocenjuje, da bi lahko dosegli tak sporazum, s katerim bi vsi socialni parterji zaščitili svoje interese. "To je priložnost, da velike probleme, ki jih imamo rešimo tudi po meri delavstva," je dodal.

Vizjak z dogovorom zadovoljen
Minister za delo Andrej Vizjak je pojasnil, da je dogovora vesel in da bo vlada že do ponedeljka zvečer pripravila integralni tekst, ki bo vseboval vse do zdaj podane pripombe delodajalcev in delojemalcev. Na usklajevanju tega teksta bo potem delala tripartitna delovna skupina. Zastavljeni časovni interval je po njegovih beseda dokaj tesen, vendar kljub temu upa, da bodo prišli do rešitev v rokih, ki so si jih zadali.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je poudaril, da se v pogajanjih mnogo preveč časa posveča izhodiščem sporazuma, saj jih, kot pravi, čaka bistveno bolj resno in naporno delo na samem sporazumu. "Žal se nam mudi. Če berete ekonomske podatke, ti zelo jasno kažejo, da je vrag vzel šalo," je opozoril.

Semolič je sicer pred sejo dejal, da se bodo danes lotili pogovorov o tem, kako bodo delali naprej in kako se bodo lotili izhodišč socialnega sporazuma. "Upam na vsaj nekaj pozitivne energije. Dobro voljo moramo pokazati že pri prvih korakih. Ne bi bilo dobro, če bi se že pri prvih korakih zapletli do točke, ko bi se kregali. To ne bi bila dobra popotnica za projekt ki je zelo zahteven in pri katerem so interesi pogosto nasprotni in kontradiktorni," je pojasnil.

Minister za gospodarstvo Radovan Žerjav je prepričan, da je odgovornost vseh socialnih partnerjev do države, da se dogovorijo. "To je naša odgovornost. Sicer ne bo dobro," je zatrdil in dodal, da od današnjega sestanka v prvi vrsti pričakuje konstruktivno razpravo in "moč argumentov".

Hribar Milič: Težko govorimo o perspektivi za gospodarski razvoj
Predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič je izpostavil, da pripombe sindikatov pričajo o tem, da jih čaka še precej razprav o tem, kako priti iz "relativno blokirane situacije gospodarskega razvoja". Dejal je, da se s predlogom vlade za sporazum strinjajo, da pa bodo imeli še določene pripombe v smeri rahljanja razmer za poslovanje gospodarstva, "saj so v tem trenutku blokade tako široke, da bi težko govorili o perspektivi za gospodarski razvoj".

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je poudaril, da je skupno stališče delodajalcev, da so izhodišča, ki jih je pripravila vlada takšna, da jih lahko, tudi če njihova dopolnila ne bodo sprejeta, podpišejo. Kot pravi, bi si želeli, da bi se pogajanja zaključila že danes.

Predsednik KNSS-ja Neodvisnost Drago Lombar je dejal, da je glavna zahteva sindikalnih central pri sklepanju novega socialnega sporazuma zaščita najšibkejših in ustanovitev odpravninskega sklada, v katerega bo vlagala tudi država, "če želi, da sindikati pristanjejo na to, da bo odpuščanje lažje".

Sindikati dopolnitve podali na praktično vsa poglavja
Semolič je sicer že pred dnevi opozoril, so sindikati dopolnitve podali na praktično vsa poglavja. Po njegovih besedah so vladna izhodišča med drugim dopolnili s predlogi za zaščito položaja delavcev, za spodbuditev investicijskega cikla ter za poudarek na novo industrijsko politiko.
Antauer: Če ne bo zagona gospodarstva, ne bo kje varčevati
Delodajalska stran je do vladnih izhodišč novega socialnega sporazuma bolj prizanesljiva in je podala le manjše popravke. Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer pravi, da jih moti, da v izhodiščih ni poglavja o pravni državi, manjka pa tudi zagon investicijskega cikla.
"Naša teza pa je, da bo socialni sporazum sklenjen za pet let in da bo enkrat moralo priti do za to potrebnih sredstev. Če ne bo zagona gospodarstva, ne bo kje varčevati," je opozoril.

V tem trenutku so blokade tako široke, da bi težko govorili o perspektivi za gospodarski razvoj.

Samo Hribar Milič

Glede na to, da je danes svetovni dan spanja, dvomim, da bodo danes kakšni resnejši premiki.

Predsednik sindikata Pergam Janez Posedi pred sejo ESS-ja