Španija je med vodilnimi državami EU-ja pri proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov. Foto: EPA
Španija je med vodilnimi državami EU-ja pri proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov. Foto: EPA

Po podatkih nacionalnega upravljavca električnega omrežja Red Electrica Espanola (REE) je proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov lani dosegla skoraj 135.000 gigavatnih ur oz. 50,4 odstotka celotne proizvodnje elektrike v državi, kar je za osem odstotnih točk več kot predlani.

"Država je s tem prvič presegla 50-odstotni delež pri proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov energije," so zapisali v izjavi za javnost.

Drugo leto zapored je mesto vodilnega vira proizvodnje električne energije predstavljala moč vetra, s katero so ustvarili 63.000 gigavatnih ur elektrike. Sončne elektrarne so na drugi strani prispevale 37.000 gigavatnih ur.

Z vidika celotne bilance virov za proizvodnjo elektrike v državi so z močjo vetra proizvedli 23,3 odstotka elektrike, s sončno energijo pa 14 odstotkov. Jedrska energija je lani prispevala 20,3 odstotka. Delež elektrike, proizvedene s plinom, je lani upadel za sedem odstotnih točk, na 17,2 odstotka, najmanj elektrike pa so proizvedli z vodno energijo, in sicer 9,5 odstotka.

"Te številke so neizpodbiten dokaz, da zeleni prehod v Španiji vztrajno napreduje," je v izjavi dejala vodja matične družbe REE Redeia Beatriz Corredor.

Vlada premierja Pedra Sancheza se je zavezala, da bo zaradi obilice sonca in vetra v državi delež energije, proizvedene iz obnovljivih virov, do leta 2030 povečala na 74 odstotkov celotne proizvodnje električne energije. Posledično je občutno porastlo število obsežnih projektov postavitve sončnih in vetrnih elektrarn predvsem na redkeje poseljenem severu in v središču države.

Sredi decembra je prve podatke o proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov za leto 2023 objavila tudi Nemčija. Ti kažejo, da je proizvodnja električne energije iz njih prav tako prvič presegla 50 odstotkov celotne proizvodnje.