Ponudniki spleta bodo tako lahko spet znova onemogočali ali ovirali ponudnike vsebin na škodo potrošnikov. Foto: Reuters
Ponudniki spleta bodo tako lahko spet znova onemogočali ali ovirali ponudnike vsebin na škodo potrošnikov. Foto: Reuters
Ajit Pai
Predsednik FCC-ja Ajit Pai trdi, da sodni poskusi preprečiti ukinitev spletne nevtralnosti ne bodo uspešni. Foto: Reuters

Senat bo odločitev FCC-ja skušal ustaviti prihodnji teden, a zaman, ker tudi če bi demokratom ob podpori dveh neodvisnih senatorjev in republikanke Susan Collins uspelo potrditi predlog zakona s 50 proti 49, jim to v predstavniškem domu ne bo uspelo.

Na koncu je tu še predsednik Donald Trump s pravico do veta, ki jo bo izkoristil v korist velikih korporacij, kot so AT&T, Comcast, Time Warner, Verizon in podobne.

Po odločitvi FCC-ja o odpravi spletne nevtralnosti z utemeljitvijo, da to načelo ovira razvoj inovacij in podjetništva, je 22 zveznih držav ZDA vložilo tožbe, vendar pa predsednik FCC-ja Ajit Pai trdi, da sodni poskusi ne bodo uspešni.

Sledi izsiljevanje ponudnikov vsebin
Ponudniki spleta bodo lahko po 11. juniju izsiljevali ponudnike vsebin in od njih zahtevali, da plačajo več za objave. Cena bo na koncu kot vedno padla na potrošnike.

Nova pravila sicer zahtevajo, da morajo ponudniki spleta o tem potrošnike obvestiti, vendar to po navadi pomeni drobni tisk nekje v ozadju računa ali pa zapleteno besedilo, ki je razumljivo le pravnim strokovnjakom.

"Napačna stran zgodovine"
"FCC ni poslušal ameriške javnosti in je na napačni strani zgodovine, na napačni strani prava in na napačni strani ameriškega ljudstva," je sporočila demokratska članica FCC-ja Jessica Rosenworcel.

Demokratski člani kongresa so prepričani, da so dobili pomembno predvolilno vprašanje, ki ga bodo skušali izkoristiti na kongresnih volitvah novembra, a morda le pri mlajših volivcih, ki jih v veliki meri že imajo na svoji strani.

Ponudniki spleta so v ZDA podjetja, ki obenem zagotavljajo tudi telefonske storitve in kabelsko televizijo. Potrošniki so se zadnja leta zaradi visokih cen in pomanjkanja resne konkurence vse bolj selili neposredno na splet.

Comcast, AT&T, Time Warner in podobni izgubljajo naročnike kabelske televizije in fiksne telefonije. Zaradi tega potem neznansko dvigujejo cene dostopa do spleta. Poteza FCC-ja jim bo to še bolj olajšala.