Boško Šrot je iz pivovarne odšel zaradi interesov družbe in umiritve pritiskov, so julija sporočili iz Laškega. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot je iz pivovarne odšel zaradi interesov družbe in umiritve pritiskov, so julija sporočili iz Laškega. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
Lastništvo nad družbami je namreč Šrot pridobil z zadolževanjem, to pa se ni izkazalo kot najboljša poteza, sploh po tem, ko je Nova Ljubljanska banka zavrnila podaljšanje 130-milijonskega posojila Infondu Holdingu. Podobno se je zgodilo tudi pri drugih bankah upnicah, ki so začele zahtevati Šrotov odstop. Foto: MMC RTV SLO
Tajkuna obglavili in jim a dali odpravnine?

Julija 2009 je Šrot z nadzornim svetom Pivovarne Laško dosegel dogovor, da zapusti mesto predsednika uprave pivovarne, saj so to vse glasneje zahtevali upniki družbe. Banke namreč junija niso podaljšale 130 milijonov evrov vrednega posojila Infondu Holdingu, ki je imel v lasti več kot 50 odstotkov Pivovarne Laško. Posredni lastnik Infonda pa je bil prek družb Atka Prima, Kolonel in Center naložbe ravno Šrot.

Šrot odpuščen kot tehnološki višek
Kot predsednik uprave Pivovarne Laško je Šrot po poročanju Financ do konca julija prejel 100 tisoč evrov fiksne plače in skoraj 17 tisoč prejemkov v obliki bonitet. Ko je položaj zapustil, je bilo rečeno, da ne bo prejel odpravnine, a se je to na koncu vendarle spremenilo, saj je časnik iz letnega poročila pivovarne razbral, da je Šrot skupaj z delovno knjižico odnesel tudi 152 tisoč evrov odpravnine.

Pivovarne sicer ni zapustil takoj, saj je bil prerazporejen v pravniško službo družbe in nato odpuščen kot tehnološki presežek. Odpustili so ga, ker ni sprejel ponudbe, da bi v zameno za odškodnino odšel sam. Za to mu je pripadalo do sedem plač in pol odpravnine, ali so pri tem upoštevali njegove direktorske plače ali plače, ki bi jih dobival kot pravnik, pa se ne ve, še pišejo v Financah.

Štiri leta vodenja pivovarne
Šrotov petletni mandat se je začel novembra 2005. Takrat je bila družba zelo uspešna, saj ji je leto pred tem uspelo zmagati v pivovarski vojni, v kateri je prevzela Union. A Šrotovo vodenje družbe je bolj kot nadaljnjo širjenje zaznamovalo razpredanje lastninskih povezav.

Skupaj z ženo Anico je namreč postal lastnik družbe Atka Prima, ki je bila 100-odstotna lastnica Kolonela. Kolonel je imel v lasti 78-odstotni delež Centra naložbe, Center naložbe pa 71 odstotkov Infonda Holdinga. Tako je Šrot prišel do velikega deleža pivovarne, ki jo je vodil, saj je bil Infond več kot 50-odstotni lastnik Pivovarne Laško.

Ko se je začela finančna kriza, se je močno omejila kreditna sposobnost Infonda. Nova Ljubljanska banka junija ni podaljšala 130 milijonov evrov vrednega posojila Infondu Holdingu, in ker je bilo posojilo zastavljeno z delnicami Mercatorja in Pivovarne Laško, je NLB te zasegel in jih ponudil v prodajo. S tem se je začel tudi osebni zaton Šrota, saj je moral oditi z vrha Pivovarne Laško.

Bavčar brez odpravnine, a s 157.000 evri za pol leta
Njegov sestop pa je bil, kot so razkrile Finance, pospremljen s "finančno injekcijo". Ta pa ni bila namenjena drugemu znanemu akterju zgodb propada iz časa finančne krize, Igorju Bavčarju. Ta je družbo Istrabenz zapustil 22. junija 2009, potem ko jo je do marca lanskega leta vodil kot predsednik, nato pa kot član uprave. Kot poroča časnik, je v teh šestih mesecih Bavčar zaslužil 157 tisoč evrov bruto, iz letnega poročila koprskega holdinga pa ni razvidno, da bi ob odhodu prejel odpravnino.

Tajkuna obglavili in jim a dali odpravnine?