Mali delničarji za slabo stanje krivijo predvsem Boška Šrota. Foto: MMC RTV SLO
Mali delničarji za slabo stanje krivijo predvsem Boška Šrota. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Društvo meni, da predlagana dokapitalizacija ne bo uspela, saj družba najbrž nima več nobenega premoženja. "To pa je posledica unovčitve bančnih garancij v družbah Center Naložbe in Infond Holding za zapadle kredite pri bankah in ne nazadnje tudi zaradi že začetega stečaja družbe Infond Holding," so zapisali. Foto: EPA

Delničarji družbe Center naložb bodo v ponedeljek odločali o povečanju osnovnega kapitala za največ 74 milijonov evrov. A mali delničarji zahtevajo posebno revizijo, za kar imajo podlago v novem zakonu o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb. Po novem lahko namreč predlog za imenovanje posebnega revizorja zaradi preveritve ustanovitvenih postopkov ali vodenja posameznih poslov, ki so bili izvršeni po uveljavitvi tega zakona, skupščini poda deset delničarjev.

Sledijo lahko odškodninske tožbe
"Na osnovi ugotovitev posebnega revizorja bo društvo nato vložilo morebitne odškodninske tožbe proti vsem odgovornim za povrnitev dokazane nastale škode," pravijo mali delničarji. Da zahtevajo revizijo so se odločili med drugim zato, ker je vrednost delnice s 7,50 evra (po prevzemni ponudba iz marca 2008) do 30. decembra 2009 padla na 0,10 evra.

Podjetje je ob tem še insolventno in pred stečajem, utemeljeno pa sumijo tudi, "da poslovanje družbe v času, ko smo bili zavestno zavedeni s strani 'slamnate' lastnice Danijele Rakovič vse do danes, ni potekalo v skladu z načeli ekonomičnosti in gospodarnosti, ki veljajo v drugih delniških družbah".

Poleg tega vodstvu očitajo, da je med 2. avgustom 2006 (ko je Rakovičeva družbo prodala Anici Aužner Šrot, ženi Boška Šrota) in 7. majem 2008, ko je bila pogodba vpisana v sodni register, Kolonel prevzel Infond Holding 1 (ki se je pozneje preimenoval v Center naložb). Center naložb so prevzele Infond Holding, Kolonel pa je nato zaradi uveljavitve zakona o pravnih naslednicah pidov še enkrat prevzel Center naložb. Kot zadnji v verigi prevzemov se je zgodil prevzem s strani Infond Holding, ki je skupaj s Kotom, Fidino in CPM prevzel Pivovarno Laško.

"Največji krivec je Šrot"
"V tem času se je družba tako pri povezanih osebah kot pri bankah čezmerno zadolževala in se s tem pripeljala na rob stečaja," ugotavljajo v društvu. Za slabo finančno stanje družbe dolžijo člane poslovodstev in nadzornih svetov v družbi. Po njihovem mnenju pa je Boško Šrot največji krivec za predlagani stečaj, "ki je izključno posledica neracionalnega zadolževanja, ki ga je on sam kot večinski lastnik Kolonela na eni strani in kot direktor odvisne družbe Pivovarne Laško na drugi strani režiral in peljal".