Na prodaj je prvih 56 stanovanj v Celovških dvorih. Foto: BoBo
Na prodaj je prvih 56 stanovanj v Celovških dvorih. Foto: BoBo
Celovški dvori
Posamezniki se lahko potegujejo za največ tri stanovanja hkrati. Foto: BoBo

Za ogled stanovanja se je treba prijaviti pri družbi Stoja Trade, ki je posrednik pri prodaji, ali pa prek spletne strani Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). V prvi prodaji 56 stanovanj je na voljo 14 garsonjer, 9 dvosobnih, 25 trisobnih in 9 štirisobnih stanovanj s teraso, so pri DUTB-ju pojasnili na novinarski konferenci. Izhodiščne cene se gibljejo od okoli 62 tisoč do okoli 238 tisoč evrov z vključenim davkom. Skupna vrednost vseh stanovanj po izhodiščni ceni je približno sedem milijonov evrov.

Ogledi bodo mogoči od petka naprej, posamezniki pa se lahko potegujejo za največ tri stanovanja hkrati. Ob zavezujoči ponudbi je med drugim treba vplačati tudi tri tisoč evrov varščine, prodajalci pa bodo potem izbrali najboljše ponudnike. Pri dveh ali več enakih ponudbah za isto stanovanje bo imel prednost tisti, ki bo ponudbo oddal prvi.

Konec tedna 300 ogledov
"Izhodiščne cene so po našem mnenju zelo dobre glede na možnosti, ki jih stanovanjski trg ponuja. Izkazujejo dobro razmerje med ceno in kakovostjo," je prepričan skrbnik nepremičninskega portfelja pri DUTB-ju Domen Nahtigal. Poudaril je tudi, da je soseska neupravičeno negativno stigmatizirana in je v primerjavi z drugimi soseskami popolnoma varna.

"Povpraševanje je veliko, na trgu v tem trenutku primanjkuje stanovanj," je dejal Zoran Đukić iz Stoja Trade. Za ta konec tedna imajo 300 prijav za oglede, sicer pa skupno okoli 2000 interesentov za ta stanovanja.

"Na trgu je presežek povpraševanja, dobre ponudbe ni," je sklenil Nahtigal in dodal, da glede vpliva DUTB-ja na trg stanovanjski portfelj DUTB ni tako velik, da bi povzročil "tektonske" premike na nepremičninskem trgu.

Sledila bosta še dva prodajna sklopa
DUTB bo preostala stanovanja prodal predvidoma v še dveh sklopih, in sicer naslednji bo, ko bo prodanih prvih 56 stanovanj. Predvidevajo, da bi lahko prodali vsa stanovanja do poletja 2017. Cen za preostala stanovanja še niso določili, a so prepričani, da bodo v prvem sklopu glede na povpraševanje iztržili višje cene od izhodiščnih.

Stanovanja v lasti DUTB-ja v Celovških dvorih izvirajo iz stečaja družbe Vegrad AM, DUTB pa je pravno podlago za prodajo po zapletih z NLB-jem glede lastniškega prenosa stanovanj pridobil konec letošnjega septembra.

DUTB prodaja Celovške dvore
DUTB prodaja Celovške dvore