Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V hrastniški steklarni, ki je del skupine Vaider Group, za katero stoji privatizacijski mogotec in po letošnji analizi Financ najbogatejši Slovenec Igor Lah, so v sporočilu za javnost zapisali, da se celotna evropska steklarska industrija v zadnjih mesecih spopada s posledicami ohlajanja svetovnega gospodarstva in prodaje potrošniških indeksov.

To se odraža na padcu naročil v panogi in rasti zalog pri glavnih poslovnih partnerjih, vse skupaj pa vpliva na poslovanje Steklarne Hrastnik in zahteva prilagoditev poslovanja in proizvodnje tržnim okoliščinam v smeri začasnega zmanjšanja proizvodnje in optimizacije delovnih procesov, so navedli.

Da bi ob teh spremenjenih tržnih razmerah ohranili stabilno poslovanje, je poslovodstvo sprejelo nekatere ukrepe, med drugim mehke oblike prenehanja delovnih razmerij v obliki predčasnega upokojevanja in pošiljanje dela zaposlenih na čakanje na delo. Ukrepe, kot zagotavljajo, izvajajo v omejenem in nujno potrebnem obsegu.

V tem trenutku je na čakanje na delo v družbi prerazporejenih okoli 200 zaposlenih v proizvodnji in režiji, ki pa so po načelu rotacij še naprej redno vključeni v delovni proces, a v manjšem obsegu. Ukrep čakanja na delo je za zdaj predviden do 31. marca 2024.

V družbi namreč ocenjujejo, da gre pri spremenjenih tržnih razmerah za prehodno obdobje, ki bo trajalo od dve do tri četrtletja oz. največ eno leto, pri čemer pa stabilno poslovanje družbe in razvojni projekti niso ogroženi.

Poslovni načrt za 2024 je tako sicer sestavljen ob upoštevanju poslabšanih tržnih razmer, a kot navajajo v družbi, predvideva ohranjanje visoke operativne dobičkonosnosti poslovanja ob nespremenjenih prihodkih od prodaje v vrednosti okoli 90 milijonov evrov.

V podjetju obenem v prihodnjem letu načrtujejo za okoli sedem milijonov evrov naložb, tako v Hrastniku kot v obratu v Srbiji, predvsem v avtomatizacijo posameznih procesov, redno investicijsko vzdrževanje in posodabljanje opreme ter v informacijske tehnologije. Ob nadaljevanju trenda avtomatizacije proizvodnih procesov bo družba po napovedih nadaljevala zaposlovanje predvsem tehničnega strokovnega kadra in strokovnjakov na področjih, kot so IKT, tehnologija in razvoj.

"Kot močno izvozno naravnano podjetje ne moremo ubežati nekaterim širšim gospodarskim ciklom. Lahko pa se jim prilagajamo in gradimo poslovni model na način, da tudi ob nekoliko znižanem zunanjem povpraševanju ohranjamo stabilno, pozitivno in razvojno naravnano poslovanje kakor tudi vse ključne strateške investicijske načrte. Verjamem, da nam to dobro uspeva ..." so v podjetju ob tem citirali generalnega direktorja Petra Časa.

200 delavcev Steklarne Hrastnik na čakanje