Kdo bo plačal zaostala vplačila za pokojnine delavcev? Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo plačal zaostala vplačila za pokojnine delavcev? Foto: MMC RTV SLO

Podjetje, ki je v stečaju, prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje namreč ni vplačevalo vse od leta 2004, premier Pahor pa je delavcem na septembrskem sestanku obljubil ne le poplačilo prispevkov, ampak tudi izplačilo odpravnin, in to ne glede na to, koliko denarja se bo nabralo v stečajni masi, je dejal predstavnik zaposlenih Stjepan Miklaužić.

Protest in gladovna stavka?
Delavci naj bi se v petek zbrali na zboru delavcev, na katerega so povabili tudi premierja Boruta Pahorja in prvega upravnika Kada Boruta Jamnika. Če odgovora, zakaj država ni izpolnila obljube in poplačala manjkajočih prispevkov, do petka ne bo, bodo pred vladnim poslopjem pripravili protest, nekaj delavcev pa celo napoveduje gladovno stavko.

Ista tema, drugačno razumevanje
V kabinetu predsednika vlade so obljubo o izplačilih razumeli nekoliko drugače. Pahor naj bi predstavnikom Steklarske nove namreč obljubi, da se bo "znotraj pokojninske reforme proučilo možnost, da se v osnovo za izračun pokojnin za posameznike vključuje ne zgolj plačane prispevke Zpizu, ampak tudi obračunane".

Na podlagi tega naj bi se razmislilo o "možnosti" novele zakona o stečajnem postopku, v kateri bi določili nove prioritete za izplačila iz stečajne mase za terjatve neplačanih prispevkov Zpizu, je povedala Špela Vovk iz kabineta predsednika vlade.