Po Štrukljevih besedah bodo na protestu pred vlado zahtevali, da vlada oziroma pristojno ministrstvo nemudoma začne pogajanja s pomočnicami vzgojiteljic. Pomočnice vzgojiteljic se ne strinjajo, da se njihov položaj ureja v okviru pogajanj o anomalijah v javnem sektorju, ki jih je napovedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: BoBo
Po Štrukljevih besedah bodo na protestu pred vlado zahtevali, da vlada oziroma pristojno ministrstvo nemudoma začne pogajanja s pomočnicami vzgojiteljic. Pomočnice vzgojiteljic se ne strinjajo, da se njihov položaj ureja v okviru pogajanj o anomalijah v javnem sektorju, ki jih je napovedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: BoBo
false
Zagotavljajo, da bo na dan samega protesta poskrbljeno, da interesi otrok v vrtcih ne bodo prizadeti in da bo delo potekalo nemoteno. Foto: BoBo

Predstavniki sindikatov in pomočnic vzgojiteljic so danes predstavili podrobnosti protesta. Po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja se bodo shoda udeležile pomočnice vzgojiteljic iz cele Slovenije.

Števila udeleženk ne želi napovedovati, verjame pa, da bo udeležba odražala nezadovoljstvo, ki se je nabralo v tem delu javnega sektorja. Pomočnice vzgojiteljic namreč že nekaj časa opozarjajo na prenizko vrednotenje njihovega dela, zdaj pa več "niso pripravljene čakati na sveti nikoli", je opozoril.

Opravljajo podobno ali enako delo kot vzgojiteljice
Tudi predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Sviza Marjana Kolar ocenjuje, da je delo pomočnic vzgojiteljic premalo ovrednoteno, posebej glede na to, da opravljajo podobno ali enako delo kot same vzgojiteljice.

Pomočnica vzgojiteljice v ljubljanskem vrtcu Trnovo Mateja Gedei je povedala, da jim pristojni že leta obljubljajo, da se bo njihov položaj izboljšal, vendar se to še ni zgodilo. Osnovni plačni razred pomočnice vzgojiteljice je 19., kar znese okoli 650 evrov.

Pri tem lahko napredujejo le za 10 plačnih razredov, napredovanja pa so bila precej časa zamrznjena, je povedala. Zato pomočnice vzgojiteljic "ne prosijo za povišanje plač, pač pa ga zahtevajo", je dejala.

Protest bo skupaj s Svizom pripravil Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Sindikat VIR). Po besedah njegovega sekretarja Bojana Hribarja so se protestu pridružili, ker menijo, da so zahteve pomočnic vzgojiteljic upravičene. Spomnil je, da po zakonu pomočnice vzgojiteljic spadajo med strokovne delavke v vrtcu, kljub temu pa ne morejo napredovati v nazive.

Ne privolijo v urejanje položaja v pogajanjih o anomalijah
Po Štrukljevih besedah bodo na protestu pred vlado zahtevali, da vlada oziroma pristojno ministrstvo nemudoma začne pogajanja s pomočnicami vzgojiteljic. Tako ne privolijo v to, da se njihov položaj ureja v okviru pogajanj o anomalijah v javnem sektorju, ki jih je napovedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. "Zahtevamo izboljšanje plač, o anomalijah pa se lahko pogovarjamo naslednjih 20 let," je dejal Štrukelj.

Kaj se bo zgodilo, če njihova zahteva ne bo uresničena, Štrukelj ne more napovedovati: "Sem pa glede na odločenost pomočnic vzgojiteljic prepričan, da v tem primeru to ne bo edini shod."

Glede predloga ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki naj bi predlagalo zvišanje plač pomočnic vzgojiteljic za dva plačna razreda, Štrukelj pravi, da je dobra osnova za pogajanja.

Zagotovil je še, da bo na dan samega protesta poskrbljeno, da interesi otrok v vrtcih ne bodo v ničemer prizadeti in da bo delo potekalo nemoteno.