V Talumu opozarjajo, da je Eles pridobil pooblastilo za sklic nove skupščine, čeprav je že na avgustovski ostal brez glasovalnih pravic. Foto: MMC RTV SLO
V Talumu opozarjajo, da je Eles pridobil pooblastilo za sklic nove skupščine, čeprav je že na avgustovski ostal brez glasovalnih pravic. Foto: MMC RTV SLO
Talum toži Eles

Kot zatrjujejo v Talumu, je Eles, čeprav še ni opravil predpisane notifikacijske obveznosti, pridobil pooblastilo sodišča za sklic nove skupščine, ki naj bi potekala v tem času. Na skupščini pa je medtem prvi mož Elesa Vitoslav Türk že uspel doseči zamenjavo dveh članov zdajšnjega nadzornega sveta, Stanka Simoniča in Darinke Fakin, in s tem odpoklic aktualne uprave na čelu z Danilom Toplekom.

Talum: Sklepi skupščine nični
Kot menijo v Talumu, so zaradi kršitev energetskega zakona vsi sklepi, sprejeti na današnji skupščini, nični. Kot opozarja prvi mož Taluma Danilo Toplek, obstaja nezdružljivost funkcij predsednika uprave Elesa in predsednika nadzornega sveta Taluma, ki ju opravlja Türk.

Kot je znano, je Eles kot 80-odstotni lastnik Taluma že na avgustovski skupščini, na kateri je že želel zamenjati nadzornike, ostal brez glasovalnih pravic. Kot večinski delničar namreč ni vložil zakonsko predpisane notifikacije o pridobitvi kvalificiranega deleža.

Talum: Eles pri upravljanju Taluma nima kaj iskati
Talum in Talum B s tožbo od sodišča tako zahtevata, da se Elesu kot delničarju prepove sodelovanje pri upravljanju družbe Talum. Kot navajajo, dejavnost Elesa ureja energetski zakon, ki osebam, pooblaščenim za vodenje poslov in upravljanje družbe Eles, prepoveduje sodelovanje pri vodenju poslov in upravljanju ter sodelovanje v nadzornih svetih oziroma drugih organih tistih družb, ki opravljajo drugo energetsko dejavnost na področju električne energije. Pri tem se Talum sklicuje tudi na pravno mnenje Inštituta za ekonomsko in korporativno upavljanje iz Maribora.

Türk: O tožbi ne vem nič
Türk je v izjavi za medije sicer dejal, da o tožbi zoper Eles ne ve nič. Glede očitkov o nezdružljivosti funkcij pa je odvrnil, da je sodišče tisto, ki mu je naročilo pravico oziroma obvezo, da skliče skupščino družbe.

E. S.

Talum toži Eles