Suspenz del bi po mnenju Teša lahko ogrozil rentabilnost podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Suspenz del bi po mnenju Teša lahko ogrozil rentabilnost podjetja. Foto: MMC RTV SLO

Pogajanja med Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) in Alstomom so trajala več dni in očitno tekla do zadnjega trenutka, saj je bil začetek suspenza napovedan prav za današnji dan, 19. december. HSE je lastnik Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Če bi Alstom danes prekinil dela, bi lahko po podatkih Teša nastali novi stroški pri projektu in podaljšanju roka izvedbe.

Glede na predvideno rentabilnost projekta si Teš prizadeva, da bi šesti blok začel obratovati v najkrajšem možnem času, saj bo družba tako hitreje ustvarjala pozitivne učinke, kar za obstoječe zastarele bloke ne morejo trditi.

Izplačana že več kot milijarda evrov
Doslej je bilo za projekt Teš 6 plačano približno 1,1 milijarde evrov, od tega približno 340 milijonov lastnih sredstev, ostalo pa iz naslova posojil.

Po navedbah iz Teša gradnja bloka 6 trenutno poteka nemoteno oziroma pospešeno. Začeli so se že hladni zagonski preizkusi opreme, ravno v teh dneh pa končujejo tlačni preizkus kotla. Trenutno so z vsemi deli v Tešu v okviru predvidenega.

Kaj bo povedal osveženi program?
Sodelovanje s HSE-jem kot njihovim lastnikom so v Tešu ocenili kot zadovoljivo. Dejali so tudi, da je uprava družbe pripravila novelirani naložbeni program šest na podlagi vhodnih podatkov (cena električne energije in premoga), pridobljenih od HSE-ja, in na podlagi veljavne tripartitne dolgoročne pogodbe med HSE-jem, Teš in Premogovnikom Velenje.

Ko se bo končala agonija okoli spremembe vhodnih podatkov, bo Teš lahko tudi uradno potrdil ta program. Vhodni podatki se spreminjajo na ravni HSE-ja in premogovnika, kar pomeni, da Teš tukaj nima bistvenega vpliva, pojasnjujejo v podjetju.
Na podlagi končanih pogajanj med Tešem in Alstomom se je naložbena vrednost Teš 6 znižala z 1,444 milijarde evrov na 1,428 milijarde evrov, rok končanja del pa so skrajšali s 27. novembra 2015 na 26. junij 2015.

Na podlagi trenutnih projekcij cene električne energije, pridobljenih od HSE-ja, je po mnenju Teša naložba v Teš 6 rentabilna.