V šoštanjski termoelektrarni so pripravili nov investicijski načrt za Teš 6, ki naj bi projekt spet pošteno podražil. Foto: BoBo
V šoštanjski termoelektrarni so pripravili nov investicijski načrt za Teš 6, ki naj bi projekt spet pošteno podražil. Foto: BoBo

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je šesti novelirani investicijski program za šesti blok ministrstvu poslala 30. oktobra, iz njega pa izhaja, da je cena naložbe že presegla vrednost 1,4 milijarde evrov.

V Tešu pa so ob podpisu pogodbe za državno poroštvo, s katerim država jamči za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki, zagotavljali, da je 1,3 milijarde evrov zadnja cena Teša 6.

V šoštanjski termoelektrarni so sicer navedli, da je mogoča poznejša spremembo investicijskega programa, ker cena premoga med Premogovnikom Velenje in HSE-jem ni dokončno usklajena.

S takšno interpretacijo so vse prej kot zadovoljni na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Ukrepov zaradi kršitve zaveze Teša za državno poroštvo še ne napovedujejo, saj morajo novelirani investicijski program za šesti blok najprej potrditi še nadzorniki Teša in nadzorniki ter vodstvo HSE-ja.

Morebitna kršitev zaveze za poroštvo pa ne bo edina kršitev pogodbe Teša z državo. V pogodbi, podpisani novembra lani med ministrstvom za finance, ministrstvom za infrastrukturo in prostor ter Tešem je bila cena premoga za Teš 6 določena pri 2,25 evra za gigadžul. Vendar so ob tem v Tešu navedli, da je določitev cene odvisna od pogovorov med Premogovnikom Velenje in HSE-jem.

MIP: Nespoštovanje zavez je nesprejemljivo
Na infrastrukturnem ministrstvu menijo, da "ni sprejemljivo, da se zaveza o ceni premoga ne spoštuje, ker so bili v zvezi z njo v preteklosti večkrat pozvani, da jo preverijo, in so vedno zatrjevali, da bo dosegljiva in skladna z dolgoročno pogodbo o nakupu premoga, zakupu moči in nakupu električne energije od 2015 do 2027".