Uroš Rotnik novembra 2011 pozira v okviru kampanje SLS-a pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Foto: BoBo
Uroš Rotnik novembra 2011 pozira v okviru kampanje SLS-a pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Foto: BoBo
Kriminalisti sumijo, da je vrednost posla z Alstomom neupravičeno narasla s 654 milijonov evrov na 1.018 milijarde evrov. Foto: BoBo
Kje je preplačani denar za Teš 6?
Policija pospešeno nad gospodarski kriminal

Celjski kriminalisti so včeraj končali del kriminalistične preiskave, v kateri so obravnavali sume kaznivih dejanj pri opremljanju blokov šoštanjske termoelektrarne. Na specializirano državno tožilstvo pa so podali kazensko ovadbo proti 10 ljudem (osem slovenskih državljanov in dva tujca, predstavnika dobavitelja), ki jih v povezavi s Teš 6 bremenijo zlorabe položaja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

V eni "najtežjih in najobsežnejših" kriminalističnih preiskav, v kateri so pregledali več kot 100 tujih in domačih transakcijskih računov ter opravili več kot 20 hišnih preiskav, med katerimi so zasegli in pregledali več kot 1000 listin, ki obsegajo več kot 30.000 strani, so kriminalisti ugotovili, da so ovadeni najprej zlorabili položaj in nezakonito na podlagi javnega razpisa pridobili posel za dobavo tehnološke opreme v skupni vrednosti 654 milijonov evrov. Nato je na podlagi številnih zavez in noveliranj pogodb vrednost posla narasla na kar 1,018 milijarde evrov.

S tem naj bi tuji dobavitelj opreme, v primeru Teš 6 je šlo za francoski Alstom, neupravičeno pridobil premoženjsko korist v vrednosti skoraj 285 milijonov evrov. Kot je povedal vodja celjskih kriminalistov Damjan Turk, so z noveliranjem pogodb iz posla izločili montažo, kar pomeni 166 milijonov evrov, izločili so tudi eskalacijsko klavzulo, ki je bil dogovorjena zaradi variranja cen materialov, ter s tem povzročili škodo za 93 milijonov evrov. Neupravičeno pa so izločili tudi rezervacijsko pogodbo v znesku 25 milijonov evrov.

Navidezno svetovanje
Policija ob tem sumi, da je z osumljenci povezana gospodarska družba na račun navidezne svetovalne pogodbe prejela 3 milijone evrov. Zaradi sklenitve svetovalne pogodbe pa so kriminalisti tudi spisali kazensko ovadbo zaradi ponarejanja oz. uničevanja listin.

Podobna zgodba, sicer v precej manjšem obsegu, se je zgodila leta 2006, ko je bila z Alstomom sklenjena pogodba za rekonstrukcijo petega bloka v vrednosti nekaj manj kot 2,5 milijona evrov, za navidezno svetovanje pa so "svetovalci" tedaj prejeli 365.000 evrov.

Dve leti od hišnih preiskav
Hišne preiskave glede zlorab položaja pri projektu Teš 6 so potekale že pred več kot dvema letoma, 12. junija 2012. Kriminalisti so tedaj obiskali nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika in mu zasegli dokumentacijo, ki se nanaša na izbiro dobavitelja tehnološke opreme za blok Teš 6 francoskega Alstoma.

Preiskava je potekala tudi pri nekdanjem vodji projekta Teš 6 Bojanu Brešarju in na domu Petra Kotarja iz podjetja CEE, ki naj bi imelo po neuradnih informacijah ključno vlogo pri izbiri francoskega Alstoma. Dolgoletni zastopnik hrvaškega dela tega koncerna je namreč podjetje Sol Intercontinental, ki je tudi v lasti Kotarja. Kotarju naj bi bila za pridobitev posla od Alstoma obljubljena trimilijonska provizija na osnovi svetovalnih pogodb, od Teša pa je bil plačan za pripravo razpisa, pregled ponudb in podobno. Kotar izjav za medije že dolgo ne daje, Rotnik pa je pred nekaj leti zatrjeval: "Zagotavljam vam lahko, da z naše streani pri vodenju postopkov in sklepanju poslov ni prišlo do provizij ali kakršnih koli drugih nepravilnosti."

Spomnimo: na nepravilnosti v zgodbi je opozarjala že protikorupcijska komisija, mednarodne razsežnosti je dobila z vključitvijo Evropskega urada za boj proti prevaram. Svoj del odgovornosti nosi tudi slovenska politika, saj sta nemoten potek projekta omogočili tako Janševa kot Pahorjeva vlada, med podporniki zakona o državnem poroštvu pa so se leta 2011 znašli tako poslanci opozicije kot koalicije. In prav unovčitev skoraj polmilijardnega državnega poroštva za posojilo evropskih bank je naslednja grožnja, ki čaka projekt, saj pogoji zanj niso več izpolnjeni. To bi bil velik udarec za javne finance, a četudi do njega ne pride, bi utegnili kupci električne energije prenapihnjeno naložbo, ki bo prva leta najverjetneje prinašala izgubo, kmalu občutiti na svoji koži v obliki višjih cen elektrike, je za Radio Slovenija poročala Erna Strniša.

Kje je preplačani denar za Teš 6?
Policija pospešeno nad gospodarski kriminal