Gradnja šestega bloka dviga prah že od samega začetka. Foto: BoBo
Gradnja šestega bloka dviga prah že od samega začetka. Foto: BoBo

Revizija lahko projekt samo dodatno podraži, kot se je zgodilo denimo leta 2011, ko je Teš 6 revidirala družba PricewaterhouseCoopers, izsledki pa nato niso bili upoštevani. Nevladne organizacije vlado zato pozivajo, da se zadeve loti odločneje. Po besedah Gorazda Marinčka iz Slovenskega E-foruma so pridobili pravno mnenje, skladno s katerim bi bilo mogoče ugotoviti, da je vseh 11 sklopov pogodbe ničnih, saj je bil prezrt pravilen postopek javnega naročanja.

"Ni bilo treba sprejeti izgovora, da Teša oz. HSE-ja ni na seznamu zavezancev za javna naročanja. Zakon velja neposredno, seznam zavezancev je le pomožni akt. Tu se je, po domače povedano, delala megla," je bil kritičen Marinček.

Iz tega bi sledilo, da je treba izbrati najugodnejšega dobavitelja, kar pa se ni zgodilo. Da poti za prepoznavanje ničnosti pogodb obstajajo, tudi zaradi protikorupcijske klavzule v pogodbi, meni tudi nekdanja ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Švicarsko tožilstvo je sicer pred tremi leti Alstomovi tamkajšnji podružnici naložilo plačilo 31 milijonov evrov kazni in kompenzacij zaradi korupcije pri gradnji energetskih objektov v Latviji, Tuniziji in Maleziji. Iz podobnih razlogov prav zdaj potekata preiskavi tudi v ZDA in Veliki Britaniji; ameriški podružnici Alstoma naj bi grozila ena največjih kazni zaradi korupcije sploh, britanski pa tudi prepoved sodelovanja v javnih naročilih.