Izbrani ponudnik naj bi postavil za tri milijone višjo ceno za projekt. Foto: MMC RTV SLO
Izbrani ponudnik naj bi postavil za tri milijone višjo ceno za projekt. Foto: MMC RTV SLO
Branko Sevčnikar in Djordje Žebeljan
Sevčnikar očita nadzornikom, da so nezakonito zamenjali prejšnjega direktorja in postavili novega. Foto: MMC RTV SLO
Premogovnik Velenje
Sindikat Premogovnika Velenje je preklical stavko, ki jo je napovedal za petek. Stavkovni odbor družbe se je namreč v torek srečal z vodstvom HSE. Foto: MMC RTV SLO
Podpisano posojilo za TEŠ

Po dnevih negotovosti je Holding slovenskih elektrarn s konzorcijem petih bank le podpisal garancijsko pogodbo, s katero banke garantirajo posojilo 110 milijonov evrov, ki ga bo dala Evropska investicijska banka, je poročala TV Slovenija. Posojilo bodo v Termoelektrarni Šoštanj za izgradnjo šestega bloka elektrarne začeli črpati konec leta, je poročala TV Slovenija.

Neizbrani ponudnik vložil ovadbe
Projekt TEŠ 6 je osrednaj tema v političnem in medijskem prostoru že nekaj dni, zdaj pa se zgodba zapleta še z ovadbami. Podjetja Hamon, ki ga zastopa odvetnik Boštjan Penko, je namreč prepričano, da so v TEŠ-u - čeprav so iskali najugodnejšega ponudnika - posel dodelili družbi, ki je postavila za več kot tri milijone evrov višjo ceno od najnižje ponudbe. Hamon namreč meni, da glede na razpisana merila nihče ni mogel ponuditi ugodnejše cene, zato je prepričan, da je bilo kaznivo dejanje storjeno tako pri izdelavi projekta, izbiri izvajalca kot pri podpisu pogodbe, vpleteni pa naj bi bili tako zaposleni v TEŠ-u kot zunanji sodelavci, je pojasnil Penko.

Da so res izbrali dražjega ponudnika, naj bi sicer dokazovali papirji, ki jih hranijo v uredništvu Žurnala 24. Na razpis naj bi se prijavili štirje ponudniki, poleg Hamona (ta se je prijavil v navezavi z SCT-jem) še konzorcij Rudis SPX (ta je posel dobil), GEA Energietechnik in SPIG&Uniserv. Ponujali naj bi cene med 19 in 42 milijoni evrov.

Rotnik brani izbiro
Nekdanji direktopr TEŠ-a Uroš Rotnik pa pojasnjuje, da je na izbiro vplivalo več kriterijev in da je bila cena ponujenega hladilnega sistema le eden od njih, saj je bil "pri projektu TEŠ 6 ves čas naš glavni cilj, da bi lastna cena proizvedene elektrike iz TEŠ-a 6 čim nižja". Izpostavil je tudi dejavnik kakovosti opreme, tehnologije, strošek energentov, strošek porabe elektrike za lastni pogon in strošek vzdrževanja. Postopek izbire so pred podpisom odobrili tudi drugi strokovnjaki iz skupine HSE-ja, glavna komisija, odbor za aktivni nadzor in nadzorni svet TEŠ-a, izbiro brani Rotnik.

"Sevčnikar zavaja javnost"
Sicer pa se razmere po zamenjavi Rotnika v sami Termoelektrarni Šoštanj še niso umirile. Predsednik nadzornikov Djordje Žebeljan in član nadzornega sveta Janez Keržan ter novi direktor TEŠ-a Simon Tot so se namreč na javnost obrnili s pismom, v katerem zanikajo besede in očitke glavnega sindikalista Branka Sevčnikarja.

Ta je namreč v medijih po besedah podpisanih poudarjal, da predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu ni vpet v delo tega nadzornega sveta, da se ga na seje ne vabi. Žebeljan in Kržan zato pojasnjujeta, da je predstavnik zaposlenih Franc Rosec vedno dobil odgovore na vsa vprašanja, da termine sej uskljajujejo, dokler ne najdejo skupnega termina ter da je ob morebitni odsotnosti Rosec še isti dan obveščen o sklepih.

Prav tako se ne strinjajo s trditvami Sevčnikarja, da kot predstavnik sinidkata nima sogovornika v podjetju. Naštevajo poskuse novega direktorja Tota, da bi se sestal s Svečnikarjem, pa ta po njihovih besedah nikoli ni imel časa ali se srečanja ni želel udeležiti. "S strani sindikata TEŠ-a ni bilo v komunikacijo s Simonom Totom, direktorjem TEŠ-a, vloženega nikakršnega truda, zato so trditve, da je neodzivna druga stran, navadno zavajanje," so poudarili.

Za odziv smo želeli pridobiti tudi sindikalista Branka Sevčnikarja, a nam ga ni uspelo priklicati.

Stavka v Premogovniku Velenje odpovedana
Je pa nadzorni svet TEŠ-a uspel najti skupni jezik vsaj z delavci Premogovnika Velenje, ki so za petek napovedovali stavko, če se z njimi ne sestanejo nadzorniki termoelektrarne in vodstvo Holdinga slovenskih elektrarn. Zahtevali so namreč redno tedensko obveščanje o gradnji TEŠ-a 6 in pojasnitev razmer ter vizijo razvoja HSE-ja in odvisnih družb. Vodstvo HSE-ja in nadzorniki TEŠ-a so zaposlenim v premogovniku dali odgovore, zato so ti odpovedli stavko.
Podpisano posojilo za TEŠ