V kratkem bo Ikea odprla trgovine v Omsku v Rusiji, Dublinu na Irskem in Larissi v Grčiji. Foto: EPA
V kratkem bo Ikea odprla trgovine v Omsku v Rusiji, Dublinu na Irskem in Larissi v Grčiji. Foto: EPA
Ikea
Ikea ima 299 prodajaln v 37 državah, prvo pa so odprli že leta 1958 v Älmhultu na Švedskem. Foto: EPA

Per Kaufmann, direktor Ikee za območje Rusije in Vzhodne Evrope, je dejal, da si želi vodilno podjetje za pohištvo in pohištvene potrebščine na svetu v prihodnjih letih vstopiti na Balkan. Načrtujejo odprtje treh ali štirih trgovin v Srbiji, dveh na Hrvaškem in ene v Sloveniji. "Pozneje bi Ikea lahko prišla še v Albanijo," je dejal.

Kako hitro bodo želje po širitvi na območje nekdanje Jugoslavije lahko uresničili, je odvisno tudi od gospodarskega okrevanja območja. "Kljub vplivom gospodarske krize smo pripravljeni na naložbo. Ko govorimo o novi trgovini, imamo v mislih običajno vsoto okoli 250 do 300 milijonov evrov. Če seštejemo, bi torej v Srbiji lahko prišli do milijarde," je dejal Kaufmann v pogovoru za agencijo Reuters.

Prva v Zagrebu?
"To je območje, na katerem zaradi vojne in drugih stvari Ikea še ni prisotna, a prepričani smo, da se bo to v kratkem zgodilo. Za trgovino v Zagrebu so pogovori že daleč, zato upamo, da se bodo kmalu končali, tako da bi Ikea v hrvaški prestolnici odprla vrata leta 2011 ali 2012."

V Srbiji pa se je s postavitvijo centra v Beogradu pred nekaj tedni zapletlo, zato bodo morali še enkrat preveriti vse pogoje, je dejal predstavnik Ikee, ki sicer tudi sama ni odporna proti gospodarski krizi. Njen ustanovitelj Ingvar Kamprad je namreč pred kratkim dejal, da bodo zaradi zmanjšanja povpraševanja verjetno morali odpustiti še več ljudi, največ v logistiki in proizvodnji.

Kdaj v resnici tudi v Sloveniji?
Da bi Ikea lahko prišla tudi v Slovenijo, se sicer govori od leta 2007, ko so Švedi napovedali, da načrtujejo preboj v Slovenijo v dveh do štirih letih. Kot so v Ikei dejali lani, naj bi se gradnja njihovega trgovskega središča v Sloveniji začela po končni potrditvi oz. nakupu zemljišča leta 2010.