Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

V nekaj več kot dveh tednih so glede na informacije s prodajnih mest na avtobusnih in železniških postajah brezplačne vozovnice izdali 47.344 upokojencem, 1049 osebam, ki so starejše od 65 let in nimajo drugega statusa, 769 imetnikom evropske kartice ugodnosti invalida ter 452 vojnim veteranom, so zapisali na ministrstvu za infrastrukturo.

Število vlog za izdajo brezplačnih vozovnic se po začetnem porastu zdaj nekoliko umirja, zato na ministrstvu opozarjajo, da se zainteresirani za izdelavo brezplačne vozovnice lahko obrnejo na prodajna mesta na avtobusnih in železniških postajah, kjer jim bodo vozovnico izdali takoj.

Brezplačni prevoz za upokojence in druge nekatere druge upravičence je zaživel s 1. julijem. Upokojenci ga lahko uveljavljajo tako, da na prodajno mesto izvajalca prevozov osebno ali po pošti vložiti ustrezno vlogo. Ob tem se morajo izkazati z osebnim dokumentom, podatek o njihovem statusu pa se bo pridobil samodejno iz uradnih evidenc. Medtem morajo invalidi predložiti evropsko kartico ugodnosti za invalide, vojni veterani pa izkaznico vojnega veterana.

Na podlagi te vloge bo izvajalec javnega prevoza izdal upravičencem subvencionirano vozovnico za Slovenijo z veljavnostjo 12 mesecev. Po preteku tega obdobja oz. največ 30 dni pred iztekom veljavnosti vozovnice bo treba vložiti novo vlogo za brezplačni prevoz.